Timo Leskelä (toim.) Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta Tammi 2008

5.9.2009

Lapsuuteni kodissa laulettiin paljon. Äidilläni Sennillä oli heleä ja kaunis ääni, eikä isänikään mikään huono laulaja ollut. Heidän lauluaan oli mukava kuunnella erityisesti automatkoilla. Minullekin siunaantui heidän ääntään ja sitä piti tietysti käyttää. Monenlaisissa pyhä- ja kansakoulun juhlissa minä sain laulaa. Itseasiassa lauloin koulun juhlissa vielä keskikoulun viimeisillä luokillakin. Kirkossa lauloimme kevät- ja joulujuhlien yhteydessä melkein kilpaa kanttori Paavo Pihanperän kanssa, hän urkuparvelta ja minä permannolta. Silloin Kemijärven kirkko raikui komeasti.

Aikuisten laulaminen lapsilleen ja yhdessä laulaminenkin olivat hyvin yleistä 1960-luvun lupulle saakka, koska levusoittimet tai magnetofonit olivat perheissä harvinaisia. Ensimmäisillä pitkillä automatkoilla ainakin meidän perheessä laulaminen kuului asiaan. Laulaen pidettiin myös kuljettaja hereillä. Ja tuolloinhan ei radiostakaan juuri tullut kevyempää musiikkia, joten musiikki oli tehtävä itse. Vanha kansa- ja keskikoulu auttoivat asiassa. Musiikkitunneilla ei juuri muuta tehtykään kuin laulettiin. Kansakoulussa oppiaineen nimikin taisi olla laulu. Kymmenet ja kymmenet laulut opeteltiin ja laulettiin moneen kertaan. Näin ne painuivat paksukalloisemmankin muistinsopukoihin ikuisesti.

Nyt voi jokainen ikäiseni tai vanhempi palata muistoihinsa kemijärveläisen eläkkeellä olevan musiikinopettaja Timo Leskelän toimittaman kirjan avulla. Kirja on nimeltään Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta. Kirjan on kustantanut Tammi. Kirjansa saatteessa Timo Leskelä kertoo koonneensa kirjaansa vanhoja koululauluja ennen peruskoulua, 1890-luvulta 1960-luvun lopulle saakka. Kirjassa on kaikkiaan 300 vanhaa laulua. Sopivan nostalgista tunnelmaa vielä kohottavat kirjan kuvituksessa käytetyt Valistuksen opetustaulut. Niiden kuvaama maailma oli iloinen, ahkera ja auvoinen. Ne olivat aikansa opetusmateriaalia liitutaulun ja Suomen kartan lisäksi.

Timo Leskelä on jakanut toimittamansa kirjan laulut kuuteen osastoon. Ne ovat: Alakoululaisten laulut, Lauluja kodista, perheestä ja nuoruudesta, Lauluja vuodenajoista, eläimistä ja luonnosta, Hengelliset laulut, Isänmaalliset laulut ja Joululaulut. Kun selailin ja mielessäni lauleskelin kirjan läpi kahteen kertaan, totesin osaavani lauluista yli 90 prosenttia. Laulut olivat tarttuneet mieleeni niin perusteellisesti, ettei isompaa muistelua edes tarvittu. Onneksi muutama laulu oli outo. Niitä voi sitten nokkahuilulla tapailla Timo Leskeläm tekemästä nuotistosta.

Olen laulanut samoja lauluja omille lapsilleni, kun nämä olivat alle kouluikäisiä mutta tuskin pelkät isän ja äidin iltalaulut riittävät laulujen oppimiseen. Kymmenien tuntien harjoittelu koululuokassa toimi varmemmin. Valitettavasti tänä päivänä näitä vanhoja lauluja ei koulussa lauleta. Jokainen aika tekee omat laulunsa. Lauluja on laulettava paljon, muuten ne eivät painu mieleen. Toivottavasti näitä nykyajan laulujakin muistellaan kuten me nyt muistelemme oman kouluaikamme lauluja.
Timo Leskelä on tehnyt aivan loistavan toimitustyön Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta -kirjassaan. Käyttäkäämme me varttuneemmat ikäpolvet hyödyksi tätä hienoa kirjaa. Laulakamme keskenämme kirjan lauluja ja ennen muuta laulakaamme kirjan lauluja lapsenlapsillemme. Näin he saavat edes jonkinlaisen rokotuksen yhteislaulun ihanuuteen. Samalla he oppivat ainakin muutaman saman laulun kuin me vanhan kansa- ja oppikoulun käyneet.

Juha Pikkarainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994