Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008
19.12.2008
Kun on elämäntyönsä
tehnyt energiantekemisen parissa, ei voi kuin ihmetellä maan
johtavien poliitikkojen puheita EU:n viikko sitten tekemän ilmasto-
ja energiapäätöksen jälkeen. Suomen on lisättävä uusiutuvan
energian käyttöä valtavasti tulevina vuosina mutta meillä
toimitaan koko ajan päinvastoin. Uusiutuvaa energiaa tuottavia,
hyvin toimivia ja kannattavia laitoksia suljetaan ja kuvitellaan
ratkaisujen asiaan löytyvän jostakin kuin taikomalla. Vastuuta
ilmastonmuuto- ja energia-asiassa sysätään meille tavallisille
ihmisille, vaikka meidän arjessa tekemät toimet ovat vain murunen
kokonaisuudessa. Miksi tässäkin elintärkeässä asiassa toimitaan
pelkillä mielikuvilla, vaikka ne eivät auta meitä mitenkään?
Kohti tuhoa on kai mukavampi mennä hymyssä suin ja kuvitellen, että
edessäpäin on jotakin muuta kuin tuho.
Pienen ihmisen yksi
ratkaisu ilmastonmuutosta vastaan voi olla leivinuunin valitseminen
yhdeksi lämmitysmuodoksi omakotitaloonsa. Meillä Suomessa on
kaikkiaan 2.9 miljoonaa erilaista tulisijaa. Viime vuonna uusia
tulisijoja rakennettiin yli 69 000 kappaletta, niistä erilaisia
leivinuuneja oli n. puolet. Seitsemän päivää viikossa kasvavaa,
uusiutuvaa suomalaista puuta käyttävä leivinuuni on paitsi hyvä
lämmitystapa myös monipuolinen ruuanvalmistuksen paikka.
Valmisruokien käytön ja kodin ulkopuolella syömisen lisääntyessä
voimakkaasti, perinteinen ruuanvalmistus omassa tulisijassa on
valitettavasti unohtunut monelta. Leivinuuni talossa saattaa olla,
sitä lämmitetäänkin mutta ruokaa sillä valmistetaan harvoin,
valitettavasti.
Nyt on suomalaisten
tv-kokkien grand old man – opetusneuvos Jaakko Kolmonen tehnyt
kirjan kaikille hyvän ruuan, ruuanvalmistuksen ja kotimaisen
puunkäytön ystäville. Kirja on nimeltään Leivinuunit ja
uuniherkut. Kirjan on kustantanut Patakolmonen. Jaakko Kolmonen tuli
koko kansan kokiksi tv-ohjelmassa Patakakkonen, jossa kokit Vanamo ja
Kolmonen opastivat katsojille ruuanlaiton saloja jo 1970-luvulta
alkaen. Tv-kokin uran jälkeen Jaakko Kolmonen on jatkanut
kokkitaidon opettamista monissa oppilaitoksissa ja sadoilla
messuilla. Hän on myös kirjoittanut useita ruuanlaittoon liittyviä
teoksia.
Jaakko Kolmonen on koonnut
kirjaansa runsaasti ammattimuurareiden vinkkejä ja niksejä siitä,
miten leivinuuni pitää rakentaa, millaisia materiaaleja siinä voi
käyttää ja ennen kaikkea miten sitä kannattaa lämmittää
silmällä pitäen lämmityksen lisäksi ruuanvalmistusta. Jaakko
Kolmonen esittelee kirjassaan seikkaperäisesti kaikkiaan 29
leivinuunia eri puolilta maata. Suurimpia niistä ovat Hämeen linnan
ja Suomenlinnan uunit mutta kyllä ranualaisen Haarahiltusen tilan
uunillakin on kokoa. Se on rakennettu vuonna 1853 ja sen syvyys on
2.2.metriä ja leveys 1.4 metriä. Parhaimmillaan yhdellä
paistorupeamalla on Haarahiltusen tilan uunissa paistettu 700 rieskaa
ja kaikki muut paistoksen sen lisäksi.
Jaakko Kolmonen esittelee
leivinuuneja ympäri maan. Hän on liittänyt esittelyihin kunkin
uuninkäyttäjän omia reseptejä niista ruuista ja paistoksista mitä
uunissa on paistettu. Kaikkiaan kirjassa on yli sata erilaista
uuniruokaohjetta. Kun kirjaa lukee ja sen kuvia katselee, tulee
väkisin nälkä. Niin maukkaantuntuisia ruokia ja leivonnaisia
kirjassa esitellään.
Jaakko Kolmosen kirja
Leivinuunit ja uuniherkut sopii erityisesti kaikille uuninomistajille
luettavaksi ja käytettäväksi mutta se sopii myös nykytyöpaikkojen
kellokalleille tai työtahdin kiristäjille, jotka kuvittelevat
tietävänsä työn tehostamisesta kaiken mahdollisen. Kirjan sivulla
42 kerrotaan lentiiralaisen Eija Heikkisen leivinuunin lämmittämis-
ja paistamisaikataulu. Siinä kerrotaan kaikki mitä uunilla yhdellä
lämmityksellä paistettiin. Ja kaikki tuo tehtiin tietysti kodin
muiden töiden ohella. Siinä vähän mallia töiden järjestämisestä.
Siinä ei ole käytetty sekunttikelloa vaan ihan tavallisen ihmisen
järkeä ja järjestelykykyä.
Jouluun kuuluu olennaisena
asiana hyvän ruuan ja leivonnaisten tuoksu. Vaikka teillä, rakkaat
kuulijani ei olisikaan omaa leivinuunia, tehkää jouluruokia ihan
itse. Kun ruuan tuoksut leviävät asuntoon ja sekoittuvat kuusen ja
joulukukkien tuoksuun, on joulu ihan oikeasti tullut.
Juha Pikkarainen
Kommentit
Lähetä kommentti