Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

19.12.2008

Kun on elämäntyönsä tehnyt energiantekemisen parissa, ei voi kuin ihmetellä maan johtavien poliitikkojen puheita EU:n viikko sitten tekemän ilmasto- ja energiapäätöksen jälkeen. Suomen on lisättävä uusiutuvan energian käyttöä valtavasti tulevina vuosina mutta meillä toimitaan koko ajan päinvastoin. Uusiutuvaa energiaa tuottavia, hyvin toimivia ja kannattavia laitoksia suljetaan ja kuvitellaan ratkaisujen asiaan löytyvän jostakin kuin taikomalla. Vastuuta ilmastonmuuto- ja energia-asiassa sysätään meille tavallisille ihmisille, vaikka meidän arjessa tekemät toimet ovat vain murunen kokonaisuudessa. Miksi tässäkin elintärkeässä asiassa toimitaan pelkillä mielikuvilla, vaikka ne eivät auta meitä mitenkään? Kohti tuhoa on kai mukavampi mennä hymyssä suin ja kuvitellen, että edessäpäin on jotakin muuta kuin tuho.

Pienen ihmisen yksi ratkaisu ilmastonmuutosta vastaan voi olla leivinuunin valitseminen yhdeksi lämmitysmuodoksi omakotitaloonsa. Meillä Suomessa on kaikkiaan 2.9 miljoonaa erilaista tulisijaa. Viime vuonna uusia tulisijoja rakennettiin yli 69 000 kappaletta, niistä erilaisia leivinuuneja oli n. puolet. Seitsemän päivää viikossa kasvavaa, uusiutuvaa suomalaista puuta käyttävä leivinuuni on paitsi hyvä lämmitystapa myös monipuolinen ruuanvalmistuksen paikka. Valmisruokien käytön ja kodin ulkopuolella syömisen lisääntyessä voimakkaasti, perinteinen ruuanvalmistus omassa tulisijassa on valitettavasti unohtunut monelta. Leivinuuni talossa saattaa olla, sitä lämmitetäänkin mutta ruokaa sillä valmistetaan harvoin, valitettavasti.

Nyt on suomalaisten tv-kokkien grand old man – opetusneuvos Jaakko Kolmonen tehnyt kirjan kaikille hyvän ruuan, ruuanvalmistuksen ja kotimaisen puunkäytön ystäville. Kirja on nimeltään Leivinuunit ja uuniherkut. Kirjan on kustantanut Patakolmonen. Jaakko Kolmonen tuli koko kansan kokiksi tv-ohjelmassa Patakakkonen, jossa kokit Vanamo ja Kolmonen opastivat katsojille ruuanlaiton saloja jo 1970-luvulta alkaen. Tv-kokin uran jälkeen Jaakko Kolmonen on jatkanut kokkitaidon opettamista monissa oppilaitoksissa ja sadoilla messuilla. Hän on myös kirjoittanut useita ruuanlaittoon liittyviä teoksia.

Jaakko Kolmonen on koonnut kirjaansa runsaasti ammattimuurareiden vinkkejä ja niksejä siitä, miten leivinuuni pitää rakentaa, millaisia materiaaleja siinä voi käyttää ja ennen kaikkea miten sitä kannattaa lämmittää silmällä pitäen lämmityksen lisäksi ruuanvalmistusta. Jaakko Kolmonen esittelee kirjassaan seikkaperäisesti kaikkiaan 29 leivinuunia eri puolilta maata. Suurimpia niistä ovat Hämeen linnan ja Suomenlinnan uunit mutta kyllä ranualaisen Haarahiltusen tilan uunillakin on kokoa. Se on rakennettu vuonna 1853 ja sen syvyys on 2.2.metriä ja leveys 1.4 metriä. Parhaimmillaan yhdellä paistorupeamalla on Haarahiltusen tilan uunissa paistettu 700 rieskaa ja kaikki muut paistoksen sen lisäksi.

Jaakko Kolmonen esittelee leivinuuneja ympäri maan. Hän on liittänyt esittelyihin kunkin uuninkäyttäjän omia reseptejä niista ruuista ja paistoksista mitä uunissa on paistettu. Kaikkiaan kirjassa on yli sata erilaista uuniruokaohjetta. Kun kirjaa lukee ja sen kuvia katselee, tulee väkisin nälkä. Niin maukkaantuntuisia ruokia ja leivonnaisia kirjassa esitellään.

Jaakko Kolmosen kirja Leivinuunit ja uuniherkut sopii erityisesti kaikille uuninomistajille luettavaksi ja käytettäväksi mutta se sopii myös nykytyöpaikkojen kellokalleille tai työtahdin kiristäjille, jotka kuvittelevat tietävänsä työn tehostamisesta kaiken mahdollisen. Kirjan sivulla 42 kerrotaan lentiiralaisen Eija Heikkisen leivinuunin lämmittämis- ja paistamisaikataulu. Siinä kerrotaan kaikki mitä uunilla yhdellä lämmityksellä paistettiin. Ja kaikki tuo tehtiin tietysti kodin muiden töiden ohella. Siinä vähän mallia töiden järjestämisestä. Siinä ei ole käytetty sekunttikelloa vaan ihan tavallisen ihmisen järkeä ja järjestelykykyä.

Jouluun kuuluu olennaisena asiana hyvän ruuan ja leivonnaisten tuoksu. Vaikka teillä, rakkaat kuulijani ei olisikaan omaa leivinuunia, tehkää jouluruokia ihan itse. Kun ruuan tuoksut leviävät asuntoon ja sekoittuvat kuusen ja joulukukkien tuoksuun, on joulu ihan oikeasti tullut.

Juha Pikkarainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jorma Sutinen Yksinkertaisesti kaunis Myllylahti 2006

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994