Andrzej Szczypiorski: Alku Tammi 1994

26.7.1994


Puola on kansakunta, jolla on hyvin monivaiheinen ja särmikäs historia. Jo kouluhistorian perusteella muistamme miten puolalaiset kapinoivat Euroopan hulluina vuosina 1830 ja 1848 silloista yhteistä vallanpitäjää Venäjää vastaan. Seurauksena oli itsehallinnon menettäminen ja maan jakaminen Preussin ja Venäjän kesken. Näin Puola hävisi hetkeksi kokonaan maailmankartalta. Me suomalaiset emme kapinoineet ja säilytimme autonomian Venäjän alamaisina.

Toisen maailmansodan alusta muistamme miten saksalaiset panssarit ja Stukat tappoivat ja jyräsivät vastassa olleet puolalaiset ratsujoukot hetkessä. On jotenkin traagista katsella kuvia miekkoja heiluttelevista puolalaisista rakuunoista, kun vastassa ovat kymmenien tonnien panssarit. Jälleen Puola jaettiin, nyt Saksan ja Neuvostoliiton kesken. Valtiollinen itsenäisyys palautui hirvittävän hävityksen ja suunnattomien kärsimysten jälkeen Neuvostoliiton huomassa. Ensimmäisenä entisistä sosialistimaista Puola nousi Neuvostoliittoa vastaan ja nyt maan presidenttinä on entinen Gdanskin telakan sähkömies Lech Walleca.

Nämä ajatukset Puolan historiasta nousivat mieleeni, kun luin Andrzej Sxczypiorskin romaanin Alku. Se ilmestyi vasta suomeksi Tammen legendaarisessa Keltaisessa kirjastossa. Szczypiorski on 70-vuotias kirjailija ja vastavalittu kansanedustaja. Hän on julkaissut 19 romaania sekä novelleja ja esseitä. Vallanpitäjät ovat aina suhtautuneet nyreästi tähän puolalaiseen vastarannankiiskeen. Szczypiorski joutui sota-aikana saksalaisten keskitysleiriin kapinoinnista ja vankilaan 1980-luvun alussa toimimisesta Riippumattomuus-järjestön johtopaikoilla. Kirjailijana hänet on palkittu monin eri palkinnoin varsinkin saksankielisissä maissa.

Alku-romaanin tapahtumapaikkana on toisen maailmansodan loppuvaiheiden Varsova. Juutalaiset on suljettu ghettoon ja koko Varsova on varsin ankea ja kauhistuttava paikka. Siellä olevien miljoonien ihmisten on kuitenkin jotenkin elettävä ja yritteliäälle tarjoutuu monenlaisia mahdollisuuksia. Voi heittäytyä yhteistyöhön saksalaisten kanssa ja elää herroiksi. Saksalaisten rahoilla voi ostaa yhtä ja toista vanhassa kulttuurikaupungissa. Vanha tuomari Romnick tarvitsee myös leipää ja hänen omistamansa arvokas taidekokoelma vaihtaa vähitellen omistajaa.

Romaanin päähenkilönä voi pitää nuorta Pawelek Kryn`skiä, jonka kautta monet romaanin tapahtumat kuvataan. Pawelek yrittää pelastaa nuorta juutalaista koulukaveriaan, joka ei jaksa kököttää ghetossa vaan haluaa olla sankari. Myös sodan oloissa ihmiset rakastuvat. Nuori Pawelek on rakastunut vaaleaan juutalaisrouvaan, joka ilmiannetaan saksalaisille. Rouvan pelastusoperaatio on hyvin monimutkainen, jonka Szczypiorski kuvaa jännittävästi.

Alku-romaanin henkilöskaala on monipuolinen. Mukana on puolalaisia, juutalaisia, saksalaisia; sankareita, konnia ja kavaltajia. Oman lisänsä romaaniin tuovat takautumat, jotka liittävät romaanin tapahtumat nykyhetkeen. Monet romaanin henkilöistä pakenevat sota-aikana tai myöhemmin ulkomaille ja muistelevat unohdettuina sodan aikaa Varsovassa.

Andrzej Szczypiorskin romaani Alku on hieno ja avartava kuvaus puolalaisista ja puolalaisuudesta. Romaanin lukija ymmärtää puolalaisia entistä paremmin ja käsittää minkälaista eläminen miehitetyssä maassa voi olla. Varsin ajankohtainen romaani tänä ankeana aikana.

Juha Pikkarainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994

Timo Leskelä (toim.) Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta Tammi 2008