Harri Nykänen: Raid ja paperiansa WSOY 1994 Vesa Suomalainen: Hän oli maata monta nähnyt Sodankylä 1992

8.11.1994

Sain elokuulla postipaketin, jossa oli saatekirje ja pieni kirjannäköinen painotuote. Paketin oli lähettänyt sodankyläläinen psykologi Vesa Suomalainen. Hän oli vuonna 1992 kirjoittanut dekkarin nimeltään Hän oli maata monta nähnyt. Tämä kirja ei ollut perinteinen kirjapainossa painettu omakustanne vaan nykyisellä tietotekniikalla aikaansaatu painotuote, jota oli monistettu 20 kappaletta.

Luin Suomalaisen dekkarin pikaisesti ja ajattelin suorittaa vertailua oikean kustantajan kustantaman dekkarin kanssa. Hän oli maata monta nähnyt on ihan kelpo dekkari. Sen juoni on sopivan mutkikas ja pääosin uskottavakin. Sopivasti on Vesa Suomalainen lisännyt kirjaansa erotiikkaa ja kuvaa suloisia lemmenhetkiä asiantuntijan otteella.

WSOY on kustantanut Harri Nykäsen seitsemännen jännitysromaanin, joka on nimeltään Raid ja paperiansa. Harri Nykänen on varsinaiselta ammatiltaan Helsingin Sanomien rikostoimittaja ja tuntee hyvin rikosten maailman. Hänen ansionsa dekkarikirjailijana on myös huomattu ja hänet on palkittu Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnolla romaanista Takapiru vuodelta 1989.

Nykäsen uusimman romaanin tapahtumapaikkana on Helsingin seutu ja päähenkilönä Raid. Tämä on väkivallan ammattilainen, joka operoi ennenkaikkea pelolla. Hänen työnsä muistuttaa rikospoliisin työtä mutta hänen maailmansa on lain ulkopuolella, jossa menettelytavat ovat kovempia ja suorempia kuin poliisin käyttämät. Mutta poliisitkin kunnioittavat Raidia nimenomaan ammattimiehenä.

Vesa Suomalaisen dekkarin sankari on rikoskonstaapeli Joni Lintunen ja tapahtumapaikkana Keuruun kirkonkylä. Joni Lintunen saa vastakuolleelta hammaslääkärisedältään paketin, jossa on 36 röntgenkuvanegatiivia ihmisten hammastarhoista. Kuvien mukana on kirje, jossa sanotaan: ” Se, joka selvittää näihin kuviin sisältyvän arvoituksen, saattaa löytää suuren aarteen.” Suomalainen herättää taitavasti lukijan mielenkiinnon mutta aivan tavallisilla poliisin keinoilla ei Lintusellekkaan selviä röntgenkuvien arvoitus.

Yhteisenä piirteenä Nykäsen ja Suomalaisen dekkareissa ovat talousrikokset. Suomalaisen kirjassa talousrikokset ovat sivujuonteena mutta Nykäsellä pääasiana. Nykäsen romaanissa liikemies Kihlman on maan vihatuimpia, jonka jälkiä seuraavat aina yritysten savuavat rauniot ja osakekirjat ovat muuttuneet jätepaperiksi. Rahat on Kihlman kuitenkin osannut ujuttaa omille tileilleen Jerseyn saarelle verottajan ulottumattomiin. Kihlman häviää kuitenkin yhden ja ratkaisevan erän. Häneltä varastetaan yrityksensä pimeän rahaliikenteen paljastavat asiakirjat ja viisi miljoonaa rahaa. Koska poliisin puoleen ei voi kääntyä, on palkattava Raid, joka osaa likaisen työn siististi.

Dekkareiden ystäville sekä Harri Nykäsen että Vesa Suomalaisen kirjat ovat ihan kelvollista luettavaa, jossa juonen käänteet eivät aivan helposti aukea. Ja sehän on yksi hyvän dekkarin tunnusmerkeistä. Vesa Suomalaisen kannattaisi tarjota dekkariaan oikealle kustantajalle, jotta muutkin lukijat voisivat nauttia hänen tekstistään. Dekkarithan sopivat erityisen hyvin syksyn ja alkutalven pimeiden iltojen ratoksi.

Juha Pikkarainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994

Timo Leskelä (toim.) Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta Tammi 2008