Jan Olsson: Uistelukirja WSOY 1994

2.8.1994

Uisteleminen on jo vanha kalastustapa. Moni muistaa poikavuotensa, jolloin souteli järvillä ja joilla isän kanssa tai yksin. Vanha kela oli veneen pohjalla, lanka kädessä tai oksanhaarukassa ja langan päässä lekutti Professori tai jokin muu vanha uistin. Uistimeen iski useimmiten hauki, joka puoliväkisin kiskottiin ylös veneeseen, ellei saalis onnistunut irtoamaan tylsistä koukuista.

Viimeisen vuosikymmenen aikana on uistelu kokenut varsinaisen vallankumouksen ja suosion nousun. Veneet ovat muuttuneet vanhasta soutuveneestä kymmeniä tuhansia maksaviksi uisteluveneiksi. Suurin muutos on varmasti ollut se, että tänä päivänä voidaan uistella hyvinkin syvältä, kiitos syvääjälevyjen ja etenkin syvätakilan.

Kun lueskelee lehtiä, törmää hyvin usein erilaisiin ilmoituksiin tai tulosluetteloihin monenlaisista uistelukilpailuista eri puolilla Lappia. Niitä on joka kesä useita kymmeniä. Uistelukilpailijen ongelmana on saaliskalojen vähäisyys. Minun mielestäni uistelukilpailut on järjestettävä sellaisissa vesissä, missä saalista saa. Lappi-cupista voisi aivan hyvin karsia muutaman sellaisen kilpailun, joissa saalis on vähäinen. Tilalle voisi ottaa uusia, joita näyttää riittävän. Näin tulisi Lapin uisteluvedet kartoitettua hyvin. Mutta parastahan on uistelu ilman kilpailua omassa rauhassa.

Monen verkkomiehen ja muilla kalastustavoilla kalastavien mielestä uistelu on vahvasti välineurheilua. Maksavathan kunnolliset uisteluvehkeet useita kymmeniä tuhansia. Joidenkin mielestä taas uistelu moottorilla on vain yksinkertaista jollottamista ja odottamista. Äkkiä ajatellen näin voisi tuntua mutta todellisuus vesillä on aivan toista.

Kaikille uistelijoille ja muillekin kalamiehille on WSOY julkaissut varsinaisen tietopaketin nimittäin Jan Olssonin Uistelukirjan. Lueskelin kirjaa yhdessä työkaverini, innokkaan ja uistelukilpailuissa menestyneenkin uistelijan Torsti Säynäjäkankaan kanssa. Jan Olsson on Ruotsin kansainvälisesti tunnetuimpia urheilikalastajia, joka on kalastanut koko ikänsä. Hän on pyytänyt maailman kaikilla urheilukalastusvesillä halutuimpia saalikaloja. Olsson on valokuvannut ja kirjoittanut urheilukalastuksesta yli 25 vuoden ajan monenlaisissa eri julkaisuissa. Nyt hän on koonnut kaikki kokemuksensa upeaan Uistelukirjaan.

Me molemmat, Torsti ja minä, kokeneina kalamiehinä voimme rehellisesti sanoa, että Jan Olssonen Uistelukirja on varsinainen täytyy-kirja jokaiselle kalamiehelle. Kirjaa lukiessa oivaltaa usein, että juuri näinhän minäkin olen ajatellut mutta vasta systemaattisesti koottuna ja hyvin kerrottuna asian huomaa.

Uistelukirjassa käydään seikkaperäisesti läpi erilaiset uistelutarvikkeet, erilaiset pyyntimenetelmät, kalalajit ja kalapaikat. Kirjansa loppuun on Jan Olsson koonnut muunnostaulukot, joiden avulla helposti saa muutettua jalat metreiksi, naulat kiloiksi tai vaikkapa voi todeta hetkessä eri kalalajien suosimat lämpötilojen raja-arvot.

Kyllähän jokainen kalamies käyttää kokemusta hyväksi kalastaessaan mutta ellei kokemuksia kirjaa ylös, menevät ne helposti sekaisin, eikä kovastakaan kokemuksesta ole hyötyä. Jan Olssonin Uistelikirja kuuluu ehdottomasti kaikkien kalamisten kirjahyllyyn ja sitä on luettava ja selailtava useasti. Kaikenlisäksi kirjassa on hieno kuvitus ja selkeät piirrokset. Todellinen kalamiehen unelmalahja hyvät vaimot ja tyttöystävät. Ei muuta kuin kireitä siimoja. Itse olen nyt tätä kuunnellessanne Tuntsalla kalassa ja aivan varmasti ainakin muutama tammakko tai harri on jo paistettu ja syöty parempiin suihin.

Juha Pikkarainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994

Timo Leskelä (toim.) Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta Tammi 2008