Martti Joenpolvi: Radio Perämeri Villiminkit Gummerus 1994

28.3.1995


Rakkaat kuulijani, olen ollut vaiti näillä radio-aalloilla reilut neljä kuukautta, tuli olluksi toisenlaisissa hommissa. Kansanedustajaehdokaana oleminen näin ensikertalaiselle oli monella tavalla uudenlainen kokemus. Kiersin Koillis-Lappia ristiin rastiin ja tapasin hyvin monenlaisia ihmisiä. Kun ihminen on virallisena ehdokkaana, hänellä on tavallaan lupa jututtaa aivan ventovieraita ihmisiä. Samoin aivan ventovierailla ihmisillä on lupa tulla juttelemaan tai soittaa ehdokkaalle.

On sanottava, että kyllä meitä on moneksi, paljon useammaksi kuin ennen luulin. Oli välillä häkellyttävää ja mykistävää kuunnella hyvinkin avoimia kertomuksia arjen huolista. Se kuitenkin osoitti sen, että tänä päivänä Suomessa hyvin monella ihmisellä on todellinen hätä. Pelkkiä omia pieniä ympyröitä kulkemalla ja miettimällä ei todellisuutta välttämättä kohtaa. Sen pariin on hakeuduttava. Vaikka en tullut valituksi Arkadianmäelle, olen tyytyväinen, että uskalsin asettua ehdokkaaksi. Kokemus oli niin opettavainen ja positiivinen, että en voi muuta kuin kiittää äänestäjiäni ja tukijoitani.

Arki on palanut ja sen mukana arjen asiat. Yksi minun arkeni asioista on tämän Pikkaraisen kirjakammin pitäminen Lapin Radiossa ja Radio Perämeressä. Tulen taas kommentoimaan maailman menoa ja kirjallisuutta ihmisten iloksi ja viihdykkeeksi. Vaikka pidin useita kymmeniä puhetilaisuuksia, niin lukeminen ei silti unohtunut. Päivittäin luin jotakin kirjaa ja yksi mieleenjäävimmistä kirjoista viime kuukausilta on Martti Joenpolven tuorein novellikokoelma nimeltään Villiminkit. Se on tekijänsä kahdeksan novellikokoelma.

Martti Joenpolvi on kohta kuusikymppinen novellisti Nokialta. Hänet on palkittu laajasta tuotannostaan monin tavoin mm. kirjallisuuden valtionpalkinnon hän on saanut kolme kertaa. Päätoiminen kirjailija Joenpolvi on ollut vuodesta 1968 alkaen. Koskaan ei Joenpolvi ole ollut suuren lukevan yleisön suosikki mutta varsinaiset alan harrastajat ovat pitäneet häntä hyvin merkittävänä novellistina, yhtenä viime vuosikymmenien tärkeimmistä.

Martti Joenpolven novellit on ladattu täyteen merkityksiä, eivätkä ne avaudu lukijalleen helposti. Usein ne vaativat monta lukukertaa ja aikaa sulatteluun. Sitten kun tarina avautuu, avautuu lukijan tajunnassa monta ovea ja ikkunaa. Lukukokemus voi olla hyvin voimakas ja paljon antava.

Viimeisimpien Joenpolven novellien aihepiiri ja henkilöt ovat usein vanhenevien miesten elämä ja ihmiset. Kun tässä itsekin vanhenee niin monet novellit tuntuvat hyvinkin läheisiltä ja tutuilta. Meille vanheneville miehille ovat tärkeitä arkipäivän elämän totutut kuviot. Me emme halua, että kuvioitamme tulee joku, useimmiten nainen, sotkemaan ja särkemään. Haluamme vain olla rauhassa.
Joka haluaa oppia ymmärtämään vanhenevia miehiä lukee ehdottomasti Martti Joenpolven novelleja. Kokoelma Villiminkit on mielestäni yksi viime vuoden parhaista kirjoista. Tutustukaa kuulijani, tutustukaa.

Juha Pikkarainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994

Timo Leskelä (toim.) Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta Tammi 2008