Pekka Rekiö: Suuri Uistelukirja II Omakustanne 1994

13.9.1994

Väkisin lyhenee Lapin päivä ja syksy saapuu. Se Walleniuksen nimittämä iso riipijä odottelee jossakin iskeäkseen ja puhdistakseen puut lehdistä. Ihmiset kokoavat maan ja veden antimia varastoihinsa niinkuin hamsterit konsanaan. Ainakin ahkera poimija kokoaa puolukoilla sievoiset summat, jotka voi käyttää talvella särpimen hankintaan.

Näin syksyn tullen on kalastus vaihtunut verkkopyyntiin ja vain innokkaimmat uistelijat uskaltautuvat järvien tuulisille selille, vaikka juuri nyt siellä odottelevat taimenet ja suurhauet. Uistelukilpailut täällä Lapissa on käyty ja 19 Lappi-cupin keulimmaista voi osallistua vetouistelun SM-kisoihin Viitasaarella lokakuun alkupuolella. Tuohon kilpailuun valmistautuessa olisi hyödyllistä lueskella alan kirjallisuutta. Ja kirja ylitse muiden on Pekka Rekiön omakustanteena julkaisema Uistelukirja II. Kehuin pari kuukautta sitten Jan Olssonin Uistelukirjaa mutta kyllä Rekiön kirja on parempi ja se sopii meidän oloihin, koska se on kirjoitettu Suomen uisteluvesillä saaduista kokemuksista.

Pekka Rekiö on tunnettu uistelija ja kirjoittaja, jonka kirjoitusten asiantuntemuksesta on voinut nauttia alan lehdistä. Viime vuonna ilmestyi Suuri Uistelukirja I ja siinä keskityttiin uisteluveneeseen, sen hankintaan ja varusteluun. Monen lukijan mielestä kirjassa oli aivan liikaa kaikenlaista nippelitietoa, jota ei monikaan uistelija osannut kunnolla hyödyntää. Ensimmäinen osa herätti kuitenkin kovia odotuksia jatko-osalle, joka ilmestyi viime kesänä.

Vaikka en itse ole uistelija, voin rehellisesti lukemani perusteella sanoa, että Suuri Uistelukirjan II osa varmasti täytti monen uistelumiehen ja -naisen odotukset täydellisesti. Kaiken lisäksi kirjaa lukee suurella mielenkiinnolla kuka tahansa kalastuksesta kiinnostunut ja varmasti saa kirjasta jotakin tärkeää tietoa itselleen.

Kalastuksen maailma on täynnä kaikenlaisia uskomuksia ja moni pitää omista uskomuksestaan vankasti kiinni. Välttääpä moni vielä antamasta tietoja toisille kalamiehille. Monet näistä uskomuksista ovat kuitenkin usein pelkkiä uskomuksia ja luuloja, jotka perustuvat virheellisiin tietoihin. Kalastaminen on rationaalista toimintaa, jossa kokemuksien oikea hyödyntäminen on tärkeää. Pekka Rekiön kirjan tiedot perustuvat lukuisten eri kalamiesten kokemuksiin, jotka kirjan tekijä on kriittisesti sekä oikein koonnut ja muokannut. Varmasti monet lukijat ovat eri mieltä kirjan tekijän kanssa jostakin kirjan yksityiskohdasta mutta kokonaisuus on ainakin minun mielestäni erinomainen.




Erilaiset vieheet ja niiden suosikkilistat ovat kiinnostavia, sillä jokaisella kalamiehellä on omat suosikkinsa ja tietysti lukuisia koskaan vedessä käyttämättömiä uistimia. Suuressa Uistelukirjassa on tunnettujen saamamiesten itse valitsemia suosikkivieheitä ja niistä huomaa miten suuri vaihtelu voi mieltymyksillä olla. Näitä saamamiesten antamis vihjeitä kannattaa kuitenkin katsella ja painaa mieleensä. Vihjeistä on varmasti hyötyä, vaikka silloin kun omat konstit eivät tuo tulosta.

Syksyllä ja talvella on hyödyllistä hankkia tietoja rakkaasta harrastuksesta ja ylivoimainen tietopaketti kaikille kalamiehille on Pekka Rekiön Suuri Uistelukirja II. Tätä kaunista ja tärkeää kirjaa voi kysellä hyvin varustetuista kirjakaupoista tai suoraan tekijältä itseltään. Kalamiehet tutustukaa, ette varmasti kadu sitä.

Juha Pikkarainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994

Timo Leskelä (toim.) Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta Tammi 2008