Risto Kuisma: Takaisin terve elämä Gummerus 1995

11.4.1995                                                                         


Olen neljättä päivää mehupaastolla ja olo on niin kuin pienellä linnulla, yhtä kevyt. Vaikka paastoaminen on ikivanha uskonnollinen tapa ja kuuluu ortodokseilla pääsiäisen alusaikaan tänäkin päivänä, en ole paastolla uskonnollisista syistä.

Olen harrastanut paastoamista useita kertoja ja noista edellisistä paastoista on jäänyt hyvät muistot ja hyvä olo pitkäksi aikaa jälkeenpäin. Varsinainen kipinä tämänkertaiselle paastolle syttyi, kun luin Risto Kuisman uusimman kirjan nimeltään Takaisin terve elämä. Sen on julkaissut Gummerus aivan äskettäin. Minulle on kertynyt taas kerran ylipainoa ja painonpudottaminen on kannustava aloittaa viikon paastolla. Muutama kadonnut kilo viikossa antaa uskoa kuukausien ruokavaliolle, jota painon pudottaminen vaatii.

Risto Kuismahan on valtakunnan julkkis; entinen ay-johtaja, pitkäaikainen AKT:n puheenjohtaja ja maankuulu lakkokenraali. Hän luopui vapaaehtoisesti ay-johtajan urasta pari vuotta sitten ja valittiin äsken eduskuntaan. Kuisma on tunnettu rajuista ja fanaattisistakin mielipiteistä ja tietynlaisesta päättäväisyydestä, josta Takaisin terve elämä -kirjakin kertoo. Kirjansa takakannessa Kuisma sanoo tässä kirjassaan kuvaavansa: ”hyvin avoimesti ja yksityiskoohtaisesti, miten pääsin eroon alkoholista ja tupakasta, miten vapauduin lääkeriippuvuudesta, miten onnistuin laihduttamaan yli 40 kiloa ja miten minusta tuli lopulta himokuntoilija ja innokas maratoonari.

Kirjan takakannessa on myös kaksi paljon kertovaa valokuvaa. Toisessa istuu ruokapöydässä tyytyväisen näköinen ja hyväntahtoisen oloinen Risto Kuisma, joka painaa yli 130 kiloa. Toisessa tuijottaa tuimailmeinen maratoonari Risto Kuisma numerolappu rinnassa lähdössä Helsinki-City -maratonille. Paino lienee hieman rapeat 80 kiloa.

Takaisin terve elämä on rehellinen ja avoin tilitys ihmisestä rotkon pohjalla. Kertomus tuskaisesta ja vaikeasta kiipeämisestä korkealle vuorelle, josta näkee kauas ja jossa odottaa reipas ja terveellinen elämä. Kirjan on kirjoittanut ihminen, joka on voittanut kirouksensa ja pystynyt elämään uusien ihanteidensa mukaisesti jo vuosia. Kuisman tekstistä henkii tietynlainen itsevarmuus ja fanaattisuus, jonka voi saavuttaa vain omin voimin ja omin ponnistuksin. Sen on Risto Kuisma tehnyt. Risto Kuisma myöntää kuitenkin avoimesti, ettei olisi selvinnyt ponnisteluissaan ilman läheisten tukea ja lääkärin opastusta.

Pahimmalta kirjassa tuntui mielestäni se, kuinka moni läheinen työtoveri suhtautui Kuisman kertoman mukaan hänen muuttumiseensa. On aivan varmaa, että tuurijuoppoa käytetään työyhteisössä hyväksi, kuten Kuisma kertoo. Tuurijuoppo on usein työnarkomaani raittiina kausinaan ja tekee monen ihmisen työt, jotta saisi oikeutuksen juopotteluunsa. Kun juoppo sitten paranee sairaudestaan ja lopettaa myös toisten töiden tekemisen työmaalla, voi moni työtoveri kaipailla edelleen sitä vanhaa tuurijuoppoa. Me ihmiset olemme luonnoltamme mukavuudenhaluisia, emmekä halua suuria muutoksia työtouhuihimme. Totutuista tavoista on hankala irrottautua. Näin kuitenkin saatamme edesauttaa tai suistaa kanssaihmisiä vaikeuksiin.

Risto Kuisman uusin kirja nimeltään Takaisin terve elämä sai minut ajattelemaan omaa terveyttäni ja siksi paastolle ja pitkäksi ajatellulle laihdutuskuurille. Mitähän se antaisi teille kuulijani, kehoitan kokeilemaan.

Juha Pikkarainen


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994

Jorma Sutinen Yksinkertaisesti kaunis Myllylahti 2006