Tapani Kokko: Uusiutuvaa saasteetonta energiaa Omakustanne 1994

20.9.1994

Fanaattisuus on usein hyvittavaa, kun sitä seuraa sivusta. Pohjimmiltaan on kuitenkin kyse aika vaarallisesta asiasta tai suhtautumistavasta. Olemmehan jokainen televisiosta voineet seurata fanaattisten jalkapallointoilijoiden keskinäisiä tappeluita tai muslimien kiihkeitä mielenosoituksia Iranissa tai Irakissa. Samanlaista fanaattisuutta ilmenee myös aivan arkipäiväisissä asioissa, vaikkapa suhtautumisessa vesistöjemme rakentamiseen.

Kittiläläinen Tapani Kokko on fanaattinen vesistöjen rakentamisen kannattaja. Hän on ajanut asiaansa jääräpäisesti kohta parikymmentä vuotta ja kirjoittanut asiasta lukuisia artikkeleita ja kirjoja. Näiden lisäksi hän on kirjelmöinyt asiastaan kaikenlaisille virkamiehille sekä osallistunut lukuisiin lähetystöihin, joilla rakentamisasiaa on ajettu kuin käärmettä pyssyyn. Hänen viimeisin kirjansa on ilmestynyt tänä vuonna ja se on nimeltään Uusiutuvaa saasteetonta energiaa, alaotsakkeena Kemi- ja Iijoen vesivoima. Sain kirjan viimeisimmässä Kemijärven kaupunginvaltuuston kokouksessa, missä sitä oli ilmaiseksi saatavissa. Tulisieluisimmille vesistörakentamisen vastustajille ei tämä Tapani Kokon hengentuote kelvannut. Sekin on sitä fanatismia.

Kirjassaan Tapani Kokko kertoo vesistörakentamisen historiasta ja keskittyy kirjan nimen mukaisesti Pohjois-Suomen suurimpiin jokiin, joiden rakentamista hän kuvaa seikkaperäisesti. Lähes puolet kirjasta keskittyy rakentamattomaan vesivoimaan eli Ounasjokeen, Vuotokseen sekä Iijoen keskiosan altaisiin ja voimalaitoksiin. Kirjassa on näistä suunnitelluista hankkeista lukuisia numerotietoja ja valaisevia esimerkkejä.

Tottakai Tapani Kokon kirjasta huokuu voimakas myötämieli vesistörakentamiselle. Hänen mielestään oli suuri virhe ja vahingollista säätää Ounasjoki-laki ja koskiensuojelulaki, joilla poistettiin mahdollisesta energiantuotannosta yli 800 MW:ia vesivoimaa. Kokon esimerkin mukaan Kemi- ja Iijoen suojellun vesivoiman energiamenetys vastaa 3.85 miljoonan koivumotin sisältämää energiaa. Jos tuo pino aloitettaisiin Utsjoelta, ulottuisi se Israeliin saakka! Aikamoinen pino, joka täytyisi joka vuosi polttaa energiaksi.

Minua häiritsivät Kokon kirjassa fanaattisuuden lisäksi sen lukuisat paino- ja asiavirheet. Kirjan lukijalle jää sellainen vaikutelma, ettei kirjaa tehtäessä ole viitsitty paljoa tarkastella tekstin oikeellisuutta vaan kirja on pitänyt saada nopeasti jakeluun. Varmasti tekijän ajamalle asiallekin olisi ollut hyödyksi tarkistaa paremmin kirjan sisältämät tiedot. Nyt Kokon vastustajat voivat käyttää kirjan sisältämiä virheitä tekijää vastaan, mitä tämä ei varmasti ole halunnut. Jos Tapani Kokko on fanaattinen, ovat myös vesistörakentamisen vastustajat usein fanaattisia. Kun omaa asiaansa ajaa kyllin yksisilmaisesti tai silmät ummessa, omat virheetkin tuntuvat totuudelta ja vastustajan esittämät tosiasiat virheiltä.
Oli Tapani Kokko Kemijoki Oy:n juoksupoika tai ei, olisi hänen kirjansa lukeminen hyödyksi myös niille, jotka ovat eri mieltä tekijän kanssa. Keskustelu vesistörakentamisesta saattaisi hieman rauhottua, jos kumpikin osapuoli pitäytyisi pelkissä tosiasioissa ja jättäisi fanaattisuuden vähemmälle. Ja olisihan jalkapalloakin mukavampi seurata, jos katsojat ottaisivat pelin vähemmän vakavasti, eivätkä mukiloisi tai tappaisi toisiaan.

Juha Pikkarainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994

Timo Leskelä (toim.) Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta Tammi 2008