Antti Leikas Tonttu Siltala 2018

12.7.2018

Tänä päivänä tonttuja löytyy useimmista pihapiireistä koristamasta kukkapenkkejä. Meidänkin mökillä niitä näyttää olevan muutamia. Aikaisemmin tontut liitettiin jouluun ja pieniä lapsia alettiin jo marraskuussa muistutella siitä, että tonttu voi tulla ikkunan taakse katselemaan, ovatko lapset kilttejä. Vain kiltit lapset saavat jouluna lahjoja. Vielä sitä ennen tontut liittyivät kansanperinteeseen erilaisina maahisina, jotka olivat lahtöisin maanalisesta maailmasta. Mutta jospa tontut ovatkin koko universumin olemassaolon ehto?

Näin on, jos on uskominen kirjailija Antti Leikasta. Hänen keväällä ilmestyneen romaaninsa nimi on Tonttu, alaotsakkeena Matka pimeyteen. Kirjan on kustantanut Siltala. Vuonna 1967 syntynyt Leikas aloitti kirjailijana vuonna 2011. Hän on tähän mennessä julkaissut kiitetyn Vesitrilogian; Melominen, Huopaaminen ja Soutaminen. Koulutukseltaan Antti Leikas on matemaatikko. Hän on työskennellyt erilaisissa viestinnän tehtävissä teknologiayrityksissä sekä Kaltio-lehden päätoimittajana.

Tonttu-romaanin Antti Leikas -niminen kirjailija on hakenut apurahoja kirjoittamiseen mutta vielä ei ole tärpännyt. Yllättäin hänelle tyrkytetään monelta eri taholta apurahoja tonttututkimukseen. Tyytyväinen kirjailija uppoutuu tonttutietouteen ja istuu pölyisissä arkistoissa eri puolilla Eurooppaa. Kirjailijan avioliitto uhkaa hajota tonttututkimuksen takia, kun kirjailija naiskauneudelle heikkona lankeaa tonttututkimuksissaan kohtaamaansa Pamelaan. Vai törmäsikö Pamela minuun, kirjailija miettii, koska kovin anteliaalta ja auliisti sulojaan esittelevältä Pamela vaikuttaa. Liittyykö Pamelan itsensä tyrkyttäminen myös tonttututkimukseen?

Tonttututkimus junnaa paikallaan mutta saa yhtäkkiä vauhtia, kun kirjailija Pamelan kanssa vierailee asunnossa, missä asuu oikea tonttu. Asunto tuoksuu tai haisee märältä metsältä ja kaikki asunnossa oleva on kooltaan kuin lapselle tehtyä. Mutta tontuthan ovatkin lasten kokoisia. Kuinka hyväntahtoisilta vaikuttaisivat aikuisten kokoiset tontut? Pikemminkin ne pelottaisivat. Asunnosta löytyy lahoamistilassa oleva tonttu, jolta puuttuu jalkaterät. Ne ovatkin tärkeät, sillä jalkojen kautta tontut ovat yhetydessä maahan. Ilman jalkoja tontut vähitellen kuolevat. Mutta missä ovat jo mätänemässä olevan tontun jalat?

Kirjailija saa puhelun, missä kerrotaan tontun jälkojen löytyvän Prahan vanhassa kaupungissa olevasta osoitteesta. Jalat pitää noutaa viiden tunnin kuluessa ja maksuksi jaloista kirjailijan pitää luovuttaa kaikki keräämänsä tonttuaineisto. Itselle ei saa jättää materiaalista edes kopiota. Viisi tuntia on aikaa ja pitäisi ehtiä Prahaan. Onneksi seuraava kone sinne lähtee parin tunnin kuluttua joten matkaan.


Alkaa hyvin polveileva ja monenlaisia käänteitä sisältävä tarina. Siinä on mukana monia eri tahoja, sotilaita ja turvapalveluita sekä kansainvälisiä lääkeyrityksiä. Kaikki kietoutuu tonttujen ympärille. Onneksi kirjailijalla on apuna myös Koponen-niminen tonttu, johon hän on ehtinyt jo tutustua. Eikä siinä kaikki, sillä tontut liittyvät myös koko universumin syntyyn ja olemassaoloon säieteorian kautta. 1960 -luvulla kehitetty säieteoria on hiukkasfysiikan malli, jonka mukaan alkeishiukkaset eivät ole pistemäisiä vaan yksiulotteista säiettä. Myös tontuista jää jäljelle säiettä, kun he katoavat maahan.

Antti Leikaksen Tonttu on hyvin vauhdikas ja moneen suuntaan aukeava romaani. Kirjailija on kirjoittanut tarinansa uskottavasti mutta eihän tonttuja ole edes olemassa, jos niihin ei usko. Näinhän mekin sanomme lapsille ja lapsenlapsille joka joulu. Jos hakee Leikaksen romaanille vertailukohtia, tulee mieleen Johanna Sinisalon Ennen päivän laskua ei voi vuodelta 2000. Siinä päähenkilönä oli peikko. Yhtä suurta menestystä eli Finlandia-palkintoa Leikaksen Tonttu tuskin saa mutta mukava romaanin vauhdikasta tarinaa on lukea.

Ehkä lukemisen jälkeen katselee entistä tarkemmin ympärilleen, kun kulkee syyskesästä kosteassa korvessa sieniä etsimässä. Jonkun puun takaa voi tonttu tarkkailla kulkemistasi. Ja mitä sitten tapahtuu, jos tonttu alkaa puhua sinulle?

Juha Pikkarainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Timo Leskelä (toim.) Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta Tammi 2008

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994