Hal Sirowitz Terapeuttini sanoi Like 2000

 21.3.2000


Yksi hienoja vanhoja traditioita oli toisille ääneenlukeminen. Perhe saattoi iltaisin kokoontua askartensa pariin ja yksi perheenjäsenistä luki muille ääneen. Töiden lomassa muut kuuntelivat luentaa. Lukukohteena saattoi olla pitkä jatkokertomus tai romaani mutta joskus myös runot. Nykyisin ilmestyy valitettavan harvoin runokokoelmia, jotka olisi tarkoitettu nimenomaan ääneenluettaviksi. Ja miksi ilmestyisikään, koska ihmiset eivät kokoonnu hyvän kirjallisuuden pariin. Joutavanpäiväiset tv-sarjat ja monesti päättömäntuntuinen kuntoilu kun täyttävät ihmisten vapaa-ajan.

Mutta onneksi on myös poikkeuksia. Etenkin Yhdysvalloissa on alettu elvyttämään runojen ääneenlukemista. Tässä ei tarkoiteta näyttelijöiden tekemiä lausuntailtoja vaan aivan tavallista ääneenlukemista. Usein ääneenlukupaikka tänä päivänä on kapakka mutta toki myös jokin muu paikka sopii. Olen lehdistä huomannut, että meilläkin muutamat nuoret runoilijat ovat olleet asialla. Vielä ei ole heitetty kirvestä kaivoon.

New Yorkin juutalainen Hal Sirowitz on yksi ääneenlukemisen elvyttäjistä. Onpa hän käynyt näyttämässä taitojaan myös meillä Suomessakin ja hyvällä menestyksellä. Sirowitziltä ilmestyi äskettäin suomeksi toinen runokokoelma nimeltään Terapeuttini sanoi. Sen on suomentanut Hanna Kjellberg ja kustantanut Like.

Kirjailijan toimen ohella Hal Sirowitz opettaa sopeutumattomia lapsia. Hän pitää kirjallisina esikuvinaan Woody Allenia ja Franz Kafkaa. Heitä kaikkia yhdistää juutalaisuus, mikä myös leimaa vahvasti Sirowitzin hullunhauskaa huumoria. Vaikka se saattaa tuntua siäänlämpiävältä, se on kuitenkin hyvin yleispätevää. Se naurattaa niin New Yorkissa kuin Kemijärvelläkin, yhtä hyvin Nykin juutalaista kuin pohjoisen suomalaistakin.

Hal Sirowitzin runot ovat oikeastaan pikkutarinoita, jotka saavat oman ilmeensä ja paranevat ääneen luettaessa tai toiselle kerrottaessa, kuten seuraavassakin:

Miten saadaan terapeutti kiinni

Sinun terapeuttisi on aina
sinun puolellsai, Äiti sanoi, koska olet
hänen potilaansa. Joten jos minä haluaisin saada oman puoleni
kuulluksi, minun täytyisi hankkia oma terapeutti.
Sitten minun terapeuttini voisi soittaa sinun terapeutillesi
ja kertoa hänelle, miten olen sinua moittinut.
Olen kuullut, että lääkärit kuuntelevat toisiaan
paremmin kuin tavallisia ihmisiä.
Mutta ei minulla olisi siihen varaa,
koska me maksamme jo sinun terapeutistasi.

Hal Sirowitzin kaltaisella arkisella humoristilla on ilmeinen tilaus tässä hullussa maailmassa. Amerikoissa, jossa elämä sivusta seuraten tuntuu täysin absurdilta, tavallinen hulluus alkaa jo tuntumaan viisaudelta. Vain asioiden kääntäminen päälaelleen ja niiden tekeminen naurettavaksi, saa ihmiset näkemään nykymenon järjettömyyden. Hal Sirowitzin tapa kirjoittaa runonsa tarinan muotoon helpottaa niiden lukemista. Myös sellainen lukija, joka ei runoteosta ota käteensä suurin surminkaan, voi huoletta uppoutua Sirowitzin runojen hullunhauskaan maailmaan. Eikä näistä runoista kannata nauttia yksin, niillä voi ilahduttaa myös lähimmäisensä kuten seuraavassa:

Eron jälkeen

Näyttää siltä, että suhteemme lopettaminen
ei tyydyttänyt häntä tarpeeksi,
terapeuttini sanoi, vaan hän tunsi edelleen
pakottavaa tarvetta soitella sinulle
kertoakseen, miksi teki sen. Mutta jos
kuorma-auto ajaisi
jalkani yli, ei minua kiinnostaisi se,
mitä kuljettajan mielessä liikkui
tapahtumahetkellä. Minä
ajattelisin vain jalkaani.

Että semmoisi runoja kirjoittaa Hal Sirowitz.

Juha Pikkarainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994

Jorma Sutinen Yksinkertaisesti kaunis Myllylahti 2006