Laukka - Salminen Pentti Haanpään parhaat Into 2018

25.10.2018

Ympyrä sulkeutuu saman kirjailijan ympärille. Syksyllä 1992 tein Niemen Tapanin usuttamana ensimmäisen radiojuttuni Pentti Haanpään novellista Päntä-äijän vajoaminen vuodelta 1946. Tarkoitus oli kokeilla, miten muutaman minuutin radiojutun tekeminen luonnistuu? Siitä alkoi 1250 juttua tuottanut ja 26 vuotta jatkunut radio-ohjelmien tekeminen. Ohjelman nimeksi vakiintui Tapanin keksimä Pikkaraisen kirjakammi ja julkaisutahdiksi juttu viikossa.

Homma on toiminut, sillä kertaakaan ei sovittu juttu ole jäänyt tekemättä, vaikka olen tehnyt niitä eri puolilta Suomea ja ulkomailtakin. Kymmenkunta kertaa olen ollut vaalikaranteenissa ja useimpina kesinä jonkinaikaa kesälomalla. Yle ei ole puuttunut kirjavalintoihini ja vain muutaman kerran yksittäisiin juttuihin, kun olen aikonut sanoa liian julkeasti joistakin valtakunnanpoliitikoista. Kuuntelijoilta saamani palaute on ollut hyvin kannustavaa ja pääosin kiittävää. Siitä kaikille kiitos.

Ympyrä sulkeutuu Pentti Haanpäähän, sillä äsken ilmestyi Innon kustantamana novellikokoelma nimeltään Pentti Haanpään parhaat. Kirjan ovat toimittaneet Petri Laukka ja Matti Salminen. Hankkeen suojelijana on toiminut kirjailija Juha Hurme. Kirjan kokoamistapa on ainutlaatuinen. Sanomalehti Kaleva ja Into yhdessä avasivat yleisölle neljäksi kuukaudeksi äänestyssivun, jossa kuka tahansa lukija saattoi äänestää viittä mielestään parasta Pentti Haanpään novellia. Vastauksia tuli 148 lukijalta ja ääniä yhteensä 740. Ne jakautuivat 168 eri novellille. Haanpää kirjoitti kaikkiaan 350 novellia, joten hajonta oli melkoinen. Pentti Haanpään novellit koskettavat ihmisiä tänäänkin, vaikka kirjailijan kuolemasta on kulunut jo 63 vuotta.

Kokoelmassa Pentti Haanpään parhaat on kaikkiaan 52 novellia eli vajaa kolmannes ääniä saaneista. Ne on jaettu kirjaan siten, että kymmenen eniten ääniä saanutta on ensin varustettuna lukijan kommentilla. Sen jälkeen novellit on jaettu luvuiksi vuosikymmenten mukaisesti. Novellien ajallinen haarukka on 30 vuotta vuodesta 1925, jolloin Haanpää julkaisi esikoiskirjansa, vuoteen 1955, jolloin hän kuoli.

Pentti Haanpää valikoi novelleistaan tai kuten hän niitä nimitti, jutuistaan, laajan valikoiman Jutut vuonna 1946. Siitä tehtiin uudistettu toinen laitos vuonna 1952. Tästä laitoksesta otettiin vuonna 2000 toinen painos. Nämä valikoimat perustuivat itsenäisinä kokoelmina ilmestyneisiin kirjoihin. Vuonna 1985 ilmestyi Erno Paasilinnan toimittama laaja, 111 novellin valikoima Kairanmaa. Siihen Paasilinna valitsi mukaan myös kokoelmien ulkopuolella ilmestyneitä juttuja. Kun Pentti Haanpään kirjoitusten julkaisuoikeudet siirtyivät muutama vuosi sitten Into-kustannukselle, on Haanpään aikaisemmin vain lehdissä julkaistuista tai kadoksissa olleista jutuista ilmestynyt kaksi kokoelmaa.

Kuten aikaisemminkin on tiedetty mutta tänään jo avoimesti myönnetään, oli Pentti Haanpää yhteiskuntakriittinen ja avoimesti vasemmistolainen kirjailija. Hän ei kuulunut mihinkään puolueeseen mutta sai lukuisat kriittiset juttunsa julki vain vasemmistolaisissa lehdissä, eikä aina niissäkään. Neljä hänen teoksistaan vuosina 1928 – 1935 julkaistiin vasemmistolaisten kustantajien toimesta mutta hekään eivät uskaltaneet julkaista kahta romaania ja kahta novellikokoelmaa.

Kirjallisuudentutkijat ja kriitikot ovat 1920-luvun lopulta alkaen väen väkisin yrittäneet silotella ja muokata Haanpään itsensä ja hänen tekstiensä julkisuuskuvaa kunkin ajankohdan poliittiseen ilmapiiriin paremmin sopivaksi. Pahimmillaan tuo silottelu johti Haanpään avoimeen vähättelyyn kuten Alex Matsonin arviossa heti Haanpään kuoleman jälkeen. Aika on tehnyt tehtävänsä ja Pentti Haanpään tekstit ovat nousseet arvostuksessa yhä korkeammalle. Edesmennyt kirjailija ja akateemikko Paavo Haavikko sijoitti Haanpään suomalaisen kirjallisuuden kaanonissa toiseksi heti Aleksis Kiven jälkeen. Juha Hurme toteaa uuden kirjan kansilehdessä: Haanpää on aina ajankohtainen: niin etevä kirjailija ja niin hyytävän hyvää tasoa, että aika tulee aina häviämään hänelle painissa.

Koska en osallistunut Pentti Haanpään parhaat -kirjan äänestykseen, haluan sanoa, että itse pidän erityisesti Haanpään 1930-luvun ironisista ja voimakkaan satiirisista jutuista. Niissä kirjailija tarkasteli kolmikymppisen nuorukaisen innolla ja avoimin silmin näkemäänsä voimakasta yhteiskunnallista murrosta. Jos olisin äänestänyt, olisi minun listallani ollut jutut Lukko Teeriahon ovalla ja Esa Kurkimaan elämys vuodelta 1933. Näissä jutuissa kuvaus ajasta ja sen järjettömyydestä kiteytyy tavalla, joka vieläkin järkyttää lukijaa.

Parahimmat kuulijani, tähän päättyy Yle Kemin ja Rovaniemen, minun mielestä Radio Perämeren ja Lapin Radion, pitkäaikaisin yhtäjaksoinen ohjelmasarja Pikkaraisen kirjakammi. Kiitoksia sekä kuulijoille että Ylen väelle hyvästä yhteistyöstä. Kuulemiin.

Juha Pikkarainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994

Timo Leskelä (toim.) Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta Tammi 2008