Niilo Rauhala Sana koekettaa sanaa Otava 2009

11.12.2009

Suomen kärvistellessä lamassa ja vähitellen, hyvin hitaasti pyrkiessä ylös talouskasvun tielle, olemme joutuneet seuraamaan miten monen eri väestöryhmän asemaa ja elinoloja heikennetään voimakkaasti. Työttömiä kehotetaan opiskelemaan työttömyyskorvauksella mutta varmasti tietoisesti ei kerrota, että maksupäivät kuluvat entisestä poiketen. Työpaikkoja valtion yrityksissäkin ulkoistetaan vuokrafirmoille ja samassa yhteydessä työsuhteen ehtoja heikennetään. Eläviä esimerkkejä ovat Finnair ja Itämeren kaasuputkea rakentava Kotkan upouusi tehdas. Siellä koko porukka sai joululahjan eli kaikki vuokratyöntekijät irtisanottiin 18.12. alkaen. Työsuhteen jatkosta ei ole mitään tietoa.

Edellä kerrotut esimerkit eivät isommin yllätä tai ihmetytä. Tätähän saattoi nykyhallitukselta odottaa. Sen sijaan ihmetyttää, kun eläkkeellä oleva pappi, ansioitunut runoilija Niilo Rauhala kirjoittaa uusimmassa runokokoelmassaan nimeltään Sana koskettaa sanaa seuraavanlaisen runon:


Kirkkohallituksen kollegiaalinen, ääneen lausumaton toivomus on,
että eläkkeelle jääneet papit eivät eläisi kovin pitkään. Väkeä pitäisi
saada jos mahdollista taivaslaitumille ja rukoilla, että Herran tahto
olisi tämä. Kirkko jäykistyy, tulot taantuvat ha sydämet kylmenevät
ja kaikkoavat kuka minnekin ilman mitään syytä. Eläkepappeja
kasautuu yhä enemmän, he siirtyvät maaseudulta kaupunkeihin,
ovat hyväkuntoisia, haarastavat juoksua pururadoilla, kuntosaleja ja
kylpylöitä, lentävät talveksi lämpimiin maihin ja opettelevat uusia
kieliä. He rakastavat elämää, mikä ei olisi soveliasta enää tuolla iällä.
Oi Herra, päästä heidät jo menemään, että kirkkosi saisi ikävöidä
heitä suurella ja vilpittömällä ilolla.


Olen hyvin hämmästynyt edellä lukemastani runosta. Tähänkö on jo tultu ihmisen etuuksien ja ansaittujen eläkkeiden leikkausten tiellä, että hyvin rauhalliseksi tiedetty ja maailman muuttumista sivusta seurannut runoilijapappikin on asiasta näin ironisella tavalla ärtynyt ja hämillään?

Sana koskettaa sanaa on jo vuonna 1967 runoilijauransa aloittaneen Niilo Rauhalan 21. runokokoelma. Kirjan on kustantanut Otava. Kittilässä syntynyt, Simossa ja Kemissä pappina toiminut Rauhala asuu nykyään Oulussa. Uusinta runokokoelmaa lukiessa voi hyvällä syyllä sanoa, että Niilo Rauhala elää edelleen hyvin vahvaa luomiskautta.

Sana koskettaa sanaa on tuhti runokokoelma, jonka vajaat 80 runoa on jaettu kuuteen osastoon. Varsinkin kokoelman kolmannessa osastossa on runoja papin työstä ja elämästä. Tästä osastosta oli aluksi lukemani runokin. Niilo Rauhala on laajassa tuotannossaan, jos puhdas uskonnollinen runous ja virret jätetään tarkastelun ulkopuolelle, aika vähän käsitellyt omaa leipätyötään. Hänen keskeisin aihepiirinsä on ollut ja on nytkin luonto ja sen tapahtumat. Ajallisesti hän on yhdessä kokoelman runossa niin kaukana menneisyydessä, ettei tarkkaavainen lukija laestadiolaispapilta uskoisi. Seuraavassa runossa ollaan ajassa ennen raamatun ihmisen luomista.

Kerro sinä moreeniharju, vedestä syntynyt
mitä oli tuhat vuotta
paljain käsivarsin, paljain rinnoin
odottaa kohtu valmiina
ensi siementä
tuulten poimuista.
Mitä oli tuhat vuotta
odottaa auringon hetkeä,
painaa rinnoille
värisevä, tuoksuva verso.

Voiko äitiyden odotuksen ja ilon kuvata tuota koskettavammin mainitsematta mitään meistä ihmisistä? Mutta eihän heitä tuolla vedestä hitaasti nousseella moreeniharjulla edes ollut. Niilo Rauhalan uusin runokokoelma Sana koskettaa sanaa on varmasti monen runonystävän toivelahja. Se on hyvä muistaa näin joulun alla, kun tontut kulkevat lahjatoiveita tiedustelemassa.

Juha Pikkarainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994

Timo Leskelä (toim.) Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta Tammi 2008