Pekka Vahvanen Kone kaikkivaltias Atena 2018

3.2.2019

Kun puhutaan vanhuspalvelun tilasta Suomessa ja syytetään aiheellisesti alalle rynnänneitä yhtiöitä kermankuorinnasta ja surkeasta hoidosta, on yksi muutos jäänyt vähälle huomiolle. Kyse on digitalisaatiosta, jonka piti ratkaista kaikki ongelmat. Sen piti helpottaa kaikkien elämää ja korvata töitä, jotka hoituisivat melkein itsestään. Digitalisaation avulla ihmisten piti selviytyä arjesta omin päin ja sen piti vapauttaa ihmisiä rutiinitöistä tärkeämpiin tehtäviin kuten hoivatöihin. Valitettavasti kaikki ei ole sujunut kuin Strömsössä. Mutta miksi asiat menivät vikaan?

Pekka Vahvanen on kirjoittanut kirjan digitalisaation varjopuolista. Se on nimeltään Kone kaikkivaltias, alaotsakkeena Kuinka digitalisaatio tuhoaa kaiken meille arvokkaan. Kirjan on kustantanut Atena. Pekka Vanhanen on kirjoittanut kolumneja eri lehtiin ja juontanut TV 1:n Perjantai-ohjelmaa. Hän tunnustautuu konservatiiviksi, joka nuorempana kannatti uusliberalismia.

Kone kaikkivaltias on syntynyt vuonna 2014 alkaneen Vahvasen väitöskirjatyön pohjalta. Väitöskirja on edelleen alkutekijöissä mutta viime vuonna julkaistua kirjaa voi pitää väitöskirjana, kun tarkastelee kirjan viitteitä ja lähdeluetteloa. Niitä on yhteensä 65 sivua eli neljännes koko kirjasta. Muutenkin kirja muistuttaa väitöskirjaa mutta Vahvanen kirjoittaa väitöskirjaa poleemisemmin. Hän asettaa kyseenalaiseksi digitaalisuuden hypetyksen, joka on ollut vallalla julkisessa keskustelussa.

Kirjansa esipuheessa Vahvanen vastaa ihmettelyihin digitalisaation tuhoavuudesta, vaikka itsekin kirjoittaa kirjaansa tietokoneella. Hänen mielestään kirjallinen itsepuolustus tietokoneiden tuhovoimaa vastaan on tehokkainta tietokoneiden avulla. Vastaus kuulostaa paradoksilta mutta uusin teknologia lisää tehokkuutta myös tekstin tuottamisessa. Vahvasen mielestä teknologisen edistymisen hyvät puolet ovat tähän asti olleet huonoja puolia suuremmat. Digitaalinen vallankumous ei kuitenkaan enää paranna elämämme olosuhteita vaan alkaa tuhota monia asioita.

Pekka Vahvanen on jakanut kirjansa kahdeksaan lukuun, joista viimeinen on yhteenveto. Lukujen otsikoita ovat mm. Edistyksen loukut, Aivovuoto, Jokakodin kaksoisagentti ja Ihmiskunnan viimeinen keksintö. Vahvasen mielestä teknologiaa on palvottu syvemmin kuin mitään muuta reilut 200 vuotta. Tuona aikana kehitys on ollut hämmästyttävää millä tahansa mittarilla mitattuna. Tämän takia kaikki uutuudet otetaan vastaan kritiikittä ja kaikki muutokset markkinoidaan edistymisenä.

Onneksi aina on ollut myös niitä, jotka ovat vastustaneet teknillisiä uudistuksia kehruukoneita särkevistä työläisistä alkaen. Kaunokirjallisuudessa on kirjoitettu teknologian luomasta karmeasta tulevaisuudesta. Näistä kirjallisista dystopioista ovat tunnetuimpia George Orwellin Vuonna 1984 ja Aldous Huxleyn Uljas uusi maailma. Tänään sekä Orwellin että Huxleys ennusteet ovat kaikkien nähtävissä. Vastustuksesta huolimatta teknillinen kehitys on jatkunut voimakkaana.

Luvussa Aivovuoto Vahvanen kirjoittaa siitä, miten helposti meistä jokainen jää internetin koukkuun. Kun kaikki on tarjolla napin painalluksella, ei ihminen pysty vastustamaan houkutusta. Kun tarjonta suunnitellaan koukuttavaksi, ihminen sortuu varmasti. Vahvanen kirjoittaa myös miten helposti internetissä ja sosiaalisessa mediassa tutkittu tieto ja mielipide sekoittuvat. Tämä luo rehevän pohjan valemedialle ja valeuutisoinnille, josta on paljon näyttöä.

Yhtenä pahimpana digitalisaation uhkana Vahvanen pitää ihmisen yksityisyyden menettämistä. Me joudumme kertomaan asioidessamme verkon kautta itsestämme enemmän kuin kerromme puolisolle tai hyvälle ystävälle. Suuren tietomassan avulla jokaisesta muodostuu hyvin tarkka kuva ja sen avulla meitä on helppo manipuloida. Kun kyllin isosta joukosta ihmisiä on tarkat tiedot, meitä viedään kuin pässiä narusta.

Suurimpana tulevaisuuden uhkakuvana Pekka Vahvanen pitää tekoälyn kehittämistä. Jopa edesmennyt fyysikko Stephen Hawking varoitti tekoälystä, joka pystyisi omatoimisesti kopioimaan itsensä. Näin tekoäly pystyisi kehittämään oman tahdon, joka voisi olla ristiriidassa ihmisen tahdon kanssa. Nämä tieteiskirjallisuuden uhkat voivat piankin olla totta. Varoituksista huolimatta digi-intoilijat yrittävät vakavissaan kehittää tekoälyä. Toivottavasti he eivät onnistu yrityksissään.

Pekka Vahvasen Kone kaikkivaltias on hyvin tärkeä kirja meille kaikille, joille tietokone ja internet ovat jokapäiväisiä seuralaisia. Kirjan kuva digitalisaatiosta saattaa pelottaa mutta uhkien tunnistaminen on elintärkeää meille kaikille. Lukekaa ihmeessä!

Juha Pikkarainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994

Timo Leskelä (toim.) Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta Tammi 2008