Markku Hirvonen Enkelitaivas Karisto 2019

6.5.2019

Maagisesta realismista puhuttiin 1920-luvulla kuvataiteessa mutta tänään maaginen realismi yhdistetään kirjallisuuteen. 1950-luvun lopulla alkoi latinalaisen Amerikan kirjallisuuteen ilmestyä kertomuksia, joissa alueen maiden yhteiskunnallisista ongelmista kerrottiin uudella tavalla. Tarinoihin liitettiin yliluonnollisia asioita, koska kirjailijat olivat varmoja siitä, ettei valtavia yhteiskunnallisia ongelmia voi ratkaista mikään muu kuin ihme. Koko maailman tietoisuuteen maaginen realismi nousi vuonna 1967, kun ilmestyi Gabriel Garcia Marquesin loistava Sadan vuoden yksinäisyys. Marques sai vuonna 1982 Nobelin kirjallisuuspalkinnon ja muutkin maagista realismia kirjoittaneet kirjailijat kuten Jorge Amado ja Jose Luis Borges tulivat koko maailman tietoon.

Suomalaisessa kirjallisuudessa maaginen realismi on saanut vähän jalansijaa, vaikka kansalliseepoksemme Kalevala on melkoista maagista realismia. Muutamat fantasiakirjailijamme kuten Johanna Sinisalo ovat kirjoittaneet tarinoita, joita voi pitää maagisena realismina. Siksipä luinkin innostuneena turkulaisen Markku Hirvosen ensimmäistä romaania nimeltään Enkelitaivas, jota Karisto mainostaa kirjan kansilehdessä maagisrealistiseksi romaaniksi. Vuonna 1960 syntynyt Hirvonen on aikaisemmin julkaissut neljä eräkirjaa ja menestynyt erätarinoiden kilpailuissa. Hän on koulutukseltaan terveystieteen maisteri ja työskentelee opettajana.

Enkelitaivas alkaa shokeeraavasti, kun töihin kiirehtivä sairaanhoitaja sattuu paikalle, missä nuorehko mies on jäänyt suojatiellä auton töytäisemäksi ja päälleajaja on paennut paikalta. Mies on pökerryksissään ja istuu katukiveyksellä. Ohikulkijat, sairaanhoitajaa lukuunottamatta, eivät vaivaudu edes pysähtymään. Uhri näyttää ulkomaalaiselta ja hänen takkinsa alta pilkistää pitkiä sulkia kuin miehellä olisi selässään enkelin siivet. Naishoitaja yrittää puhuttaa miestä mutta yhteistä kieltä ei löydy. Hän auttaa miestä ylös mutta tämä älähtää kivusta, koska toinen siivistä on poikki ja irtonainen luunpää törröttää ilkeännäköisesti. Hoitajan logiikalla nainen lähtee taluttamaan miestä lähellä olevaa kotiansa kohti. Siellä katkennutta siipeä voisi tutkia tarkemmin. Töihin hoitaja ilmoittaa olevansa flunssassa.

Enkelitaivas kertoo maagisen realismin keinoin yksittäisen maahanmuuttajan tarinan. Hän saapuu Suomeen kaukaa marjanpoimijoiden mukana. Marjanpoiminta ei oikein luonnistu ja mies eksyy metsään. Onneksi hän törmää vahingossa luontokuvaajan kojulle ja pääsee takaisin ihmisten ilmoille. Koska marjanpoiminta ei suju, marjapoimijoita maahantuonut yrittäjä välittää enkelimiehen ravintolaa pyörittävälle ulkomaiselle bisnesmiehelle. Tämä oivaltaa enkelimiehen mahdollisuudet ja käyttää tätä aluksi tarjoilijanana ja sitten ohjelmansuorittajana. Menestys on melkoinen, sillä hopeanhohtoisiin vaatteisiin puettu elävä enkeli kiinnostaa sekä lapsia että naisia.

Kyse on kuitenkin rankasta työntekijän hyväksikäytöstä, sillä enkelimies vetää väkeä bisnesmiehen ravintolaan mutta itse hän joutuu tekemään pitkää päivää ilman vapaapäiviä ja palkkaa. Hän saa ruuan mutta joutuu asumaan ravintolan siivouskomerossa. Lopulta enkelimiehen mitta tulee täyteen ja hän pakenee. Pakomatkalla hän joutuu auton töytäisemäksi.

Sairaanhoitaja on ensimmäinen tavallinen ja lähimmäisistään välittävä ihminen, jonka enkelimies kohtaa Suomessa. Mutta miten hänen katkennut siipensä saadaan hoidetuksi ja miten elämä Suomessa alkaa sujua? Bisnesmieskään ei jätä enkelimiestä rauhaan, koska tämä on niin hyvä työntekijä, eikä loistavaa rahantekoideaa malttaisi mitenkään jättää käyttämättä. Eläminen Suomessa kielettömänä ja ilman henkilöllisyyttä on kuitenkin mahdotonta. Kaikkiin näihin ja moneen muuhunkin ongelmaan sairaanhoitaja törmää yhdessä enkelimiehen kanssa.

Markku Hirvosen Enkelitaivas on taitavasti ja lukijaa koukuttavasti kirjoitettu ajankohtainen romaani. Sen ilmestymisen aikoihin oli Helsingin Sanomissa laaja artikkeli pääkaupunkiseudun nepalilaisravintoloista, joissa on törkeästi hyväksikäytetty työntekijöitä ja heidän alistettua asemaansa. Juuri pidetyissä eduskuntavaaleissa maahanmuuttokysymykset olivat yksi keskeinen ja vaalien tulokseen vaikuttanut asia. Meidän viranomaisten tekemisiä on myös arvosteltu varsinkin maahanmuuttajien palautusten yhteydessä.

Mutta miten enkelimiehen tarina etenee ja miten hänelle lopulta käy? Sen voitte lukea Markku Hirvosen hienosta romaanista Enkelitaivas. Lukemisiin.

Juha Pikkarainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994

Timo Leskelä (toim.) Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta Tammi 2008