Risto Isomäki Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen Into 2019

12.8.2019

Maapallon ilmastonmuutoskeskustelu käy kovilla kierroksilla. Keskustelu ja siinä esitetyt pahimmat skenaariot maapallon tulevaisuudesta on aiheuttanut syystäkin varsinkin lapsissa ja nuorissa melkoista ahdistusta. Se muistuttaa ydinsodan uhkan aiheuttamaa ahdistusta 1960-luvulta 1980-luvulle. Tuolloin ahdistus nostatti voimakkaan kansainvälisen rauhanliikkeen rauhanmarsseineen, jotka vaikuttivat uhkan vähenemiseen. Nostattaako ilmastonmuutoksen uhka jotakin vastaavaa?

Ilmastonmuutoskeskustelussa on vähätelty Suomen ja suomalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan, koska meitä on niin vähän, eikä tekemisemme juurikaan vaikuttaisi asiaan. Kirjailija Risto Isomäki on erimieltä ja julkaisi äsken kirjan nimeltään Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen. Kirjan on kustantanut Into. Risto Isomäki on julkaisuut yli 30 tietokirjaa ja romaania, joita on käännetty 20 kielelle.

Isomäki aloittaa kirjansa raflaavasti kertoessaan suomalaisten vaikutuksista maailmanhistoriaan. Meidän historiankirjoituksen mukaan talvisota pelasti Suomen mutta kansainvälisen historiankirjoituksen mukaan se pelasti myös Neuvostoliiton. Se tajusi talvisodan tappioiden opettamana puna-armeijan heikkoudet ja ehti korjata ne ennen Natsi-Saksan hyökkäystä kesällä 1941. Iso vaikutus historiaan oli Suomen ja Natsi-Saksan salaisella yhteistyöllä kehitetyillä sukellusveneillä ja niiden käyttämillä sähkötorpeedoilla. Ensimmäinen tällainen sukellusvene -Vesikko- rakennettiin Turussa ja se on edelleen nähtävissä Suomenlinnan rantakalliolla. Natsi-Saksa ei ottanut sukellusvenettä sarjatuotantoon II maailmansodan alussa, eikä onneksi saanut merien herruutta. Suomella oli myös tärkeä rooli ydinaseriisunnassa tarjotessaan suurvalloille neuvottelumahdollisuuksia. Näillä esimerkeillä Isomäki osoittaa, että pienellä maalla voi olla merkitystä myös ilmastomuutosta vastaan taisteltaessa. Sillä voi olla myös suuri taloudellinen ja työllistävä vaikutus, josta Suomi voi hyötyä.

Halutessaan Suomi voi kehittää puuvillaa korvaavia tekstiilikuituja ja vähentää näin ilmastomuutosta. Puuvillan viljely on valtava vedenkäyttäjä ja viljely vaatii runsaasti torjunta-aineita, mikä näkyy syöpäsairauksien kasvuna puuvillavyöhykkeellä. Sellunvalmistuksen erilaiset vaihtoehdot kuten liukosellu tarjoavat meille oivan tilaisuuden. Toinen, itselleni uusi asia, on piioksidiaerogeeli, jota Isomäki on lobannut päättäjille kymmenen vuotta. Kyseessä on paras tunnettu lämmön- ja ääneneriste, joka ei edes pala. Yhdessä puurakentamisen kanssa tällä aineella voi olla suuri merkitys betonin korvaajana. Betonin valmistus jättää valtavan hiilijalanjäljen.

Metsäammattilaisten jälkeläisenä Risto Isomäki ottaa reilusti kantaa metsien käsittelyyn ja kykyyn sitoa hiiltä. Pelkkä metsien suojelu ei auta vaan metsiä pitää harventaa, jotta ne kasvavat. Isomäki sanoo tehneensä metsien kanssa töitä yli 40 vuotta. Mielipide-erot oman isän kanssa lievenivät, kun hän huomasi isän olleen oikeassa. Kovalla kädellä harvennetun metsän puut kasvoivat korkeiksi ja paksuiksi torneiksi, kun taas hänen vaatimuksesta rauhoitetut metsiköt tuottivat pientä rankaa ja keskikokoista puuta, josta iso osa kuoli pystyyn. Metsän kasvu sitoo hiiltä, ei sen lahoaminen. Näitä metsän kasvun ja hiilensitomisen perusasioita pitäisi kaikkien suojeluintoilijoiden opiskella ja lopettaa intoilu laajasta metsien lisäsuojelemisesta Suomessa.

Yhdestä erikoisesta hiilen sitomistavasta kirjassa myös kerrotaan. Siinä Isomäki selvittää, miten hiiltä voitaisiin sitoa maakumpuihin, joita on tehty suurilla tulvatasangoilla ennen vanhaan. Tällaiset kummut ovat mahdollistaneet ihmisten asumisen alavilla alueilla. Myös osa Kiinan muurista on tehty tampatusta maasta, jonka alla on eloperäistä ainesta. Vanhojen kaatopaikkojen tampparit voivat olla apuna tässä hiilen tallennustavassa. Tampattujen kumpujen sisään varastoitaisiin eloperäistä ainesta vuosituhansiksi.

Risto Isomäen Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen on hyvin tärkeä ja silmiä avaava kirja koko maapallon ilmastonsuojelussa. Yksityiskohtaisin esimerkein kirjoittaja kertoo erilaisista mahdollisuuksista, joita meillä vielä on käytettävissä. Työt pitää vain aloittaa heti. Risto Isomäki kertoo avoimesti myös suojelun nimissä tehdyistä suurista virheistä, joista suojelijat vaikenevat. Hän kertoo myös omista vääristä käsityksistään, joita on myöhemmin korjannut perehdyttyään tarkemmin asioihin. Samanlaista rehellisyyttä voi vaatia myös muilta tahoilta. Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen on kirja, johon kannattaa tutustua. Kirja auttaa myös ilmastoahdistukseen, sillä meillä on vielä toivoa. Muutos pitää aloittaa heti.

Juha Pikkarainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Jorma Sutinen Yksinkertaisesti kaunis Myllylahti 2006

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994