Matti Mäkelä Pitelemätön Siltala 2019

1.9.2019

Harvoin muistelmien julkaiseminen ja muistelijan kuolema ovat niin lähekkäin kuin kävi kirjailija Matti Mäkelälle. Hänen muistelmansa ilmestyivät kesäkuussa ja kirjailija kuoli elokuun alussa. Matti Mäkelä kirjoitti muistelmiaan kolme vuotta ja sai kesken kirjoittamisen syöpädiagnoosin, jonka ennuste oli huono. Muistelmien nimi on erikoinen, Pitelemätön, alaotsakkeena Matti Mäkelän muistelmat. Kirjan on kustantanut Siltala. Tulkitsen kirjan nimen tarkoittavan sitä, että Matti Mäkelästä olisi tullut kirjailija, vaikka se olisi miten yritetty estää.

Matti Mäkelä syntyi Ilmajoelle vuonna 1951 laestadiolaisen saarnamiehen ja pienviljelijän perheeseen. Hän pääsi opiskelemaan vanhempien tahdosta, sillä lapsille piti saada heitä helpompi elämä. Mäkelä kävi oppikoulun Seinäjoella, josta sai valkolakin vuonna 1972. Sen jälkeen hän opiskeli kirjallisuutta Helsingin yliopistossa, koska kirjallisuus ja kirjoittaminen oli kiinnostanut häntä pikkupojasta alkaen. Lopullinen valmistumien viivästyi erilaisten töiden takia. Maisteriksi Mäkelä valmistui vuonna 1980, lisensiaatiksi vuonna 1988 ja tohtoriksi vuonna 2016. Vaikka Matti Mäkelä kouluttautui pitkälle, toimi opettajana ja tutkijana vuosia, hänen tavoitteensa oli koko ajan kirjailijan ura.

Potkua kirjailijan uralle Matti Mäkelä sai Parnassossa vuonna 1982 julkaistusta esseestä Tarkkailuluokka. Se herätti huomiota ja seuraavana vuonna ilmestynyt esikoisteos Hanhet oli helppo rakentaa Tarkkailuluokan ympärille. Ensimmäiset viisi kirjaa ja niistä valittu kokoomateos osoittivat Matti Mäkelän kyvyt kirjailijana sekä poleemisen ja tyyliltään lakoonisen esseen uudistajana mutta myyntimenestyksiä kirjat eivät olleet.

Vasta kuudes teos Kaksi vaimoa nosti Mäkelän suuren lukevan yleisön tietoon ja laajemminkin julkisuuteen. Haastattelupyyntöjä suorastaan sateli. Syynä kiinnostukseen oli kirjan nimiessee, missä Mäkelä kertoi avoimesti kahden vaimon pitämisestä ja sen aiheuttamista ongelmista. Essee koettiin märäksi rätiksi vasten feministien kasvoja, vaikka moni heistä unelmoi vapaasta rakkaudesta. Matti Mäkelä kirjoittaa muistelmissaan, että Kaksi vaimoa muutti hänen kirjailijakuvansa täysin. Hänestä tuli sanamukaisesti julkkis!

Sukurasitteen, ylipainon, tupakanpolton ja runsaan alkoholinkäytön seurauksena Matti Mäkelä alkoi myös sairastaa. Ensin hänelle puhkesi kakkostyypin diabetes 1980-luvun lopulla ja tammikuussa 1995 hän sai sydänkohtauksen. Mäkelä sairasti sydäntään pari vuotta kunnes päätti leikkauttaa sen yksityisesti. Mäkelä kuitenkin kirjoitti koko sairastamisensa ajan ja nousi myös julkkikseksi. Mäkelä pohtii muistelmissaan, oliko Kahden vaimon julkistaminen sydäntä rasittavaa vai parantavaa? Laestadiolaisperheen lapsena Mäkelä oli tottunut julkiseen rippiin ja syntien anteeksipyytämiseen mutta oliko kahden vaimon pitämisen myöntäminen syntien anteeksipyytämistä? Sitä hän ei suoraan kerro.

Matti Mäkelän varmasti seesteisin kirja on ohitusleikkauksen toipumislomalla kirjoitettu Sääkirja vuodelta 1998. Siinä hän seuraa luonnon tapahtumia vuoden kierron ajan. Kirjaa voi pitää jonkinlaisena Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon päivityksenä. Kirjassa on paljon samaa mitä pienviljelijät Mäkelän isän tavoin kirjoittivat allakankulmaan säitä seuratessaan ja pientilan töitä suunnitellessaan.

Matti Mäkelä käy tietenkin läpi muistelmissaan myös yli 40-vuotisen kriitikonuransa sekä sadat kolumnit ja pakinat, joita on kirjoittanut eri lehtiin. Yli kahdenkymmenen kirjan kokemuksella Mäkelä toteaa kirjailijantyön muuttuneen hänen aikanaan totaalisesti. Isot kustantajat ja heidän turvalliset tallinsa mainoskampanjoineen ja kiertueineen ovat taakse jäänyttä elämää. Jos kirjailija aikoo tänään saada kirjojaan myydyksi, täytyy hänen itsensä omin kustannuksin kiertää maata erilaisissa tilaisuuksissa. Tietenkin hänen täytyy myös pyrkiä televisioon kaikin mahdollisin ja mahdottomin keinoin. Mäkelä kertoo, että onneksi rumille miehille on olemassa radio. Mielestäni Mäkelä olikin esiintyjänä parhaimmillaan Seija Walliuksen Herraseurassa vuosituhannen vaihteessa.

Matti Mäkelä käyttää muistelmissaan runsaasti päiväkirjojaan, joita hän on kirjoittanut vuoteen 2002 saakka. Eri fontilla painetut päiväkirjamerkinnät erottuvat hyvin mutta myös niiden sävy poikkeaa muusta tekstistä. Ne ovat rehellisempiä ja henkilökohtaisempia, sillä niitä tuskin on alunperin kirjoitettu kaikkien luettavaksi. Pitelemätön on mielestäni rehellinen mutta paikoin myös katkera muistelmateos. Kesken kirjoittamisen tullut tieto nopeasti tappavasta syövästä lyö synkän leimansa koko kirjaan, vaikka tekijä sitä yrittääkin huumorilla peittää. Lukemisiin.

Juha Pikkarainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994

Timo Leskelä (toim.) Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta Tammi 2008