Jari Vilen - Markku Jokisipilä Kiitoskortti Hitleriltä Minerva 2020

2.2.2020

Kiistely suomalaisten SS – miesten mahdollisista sotarikoksista vuosina 1941 – 1943 toisen maailmansodan itärintamalla on keskusteltu viime aikoina vilkkaasti. Uudet tutkimukset ovat nostaneet esille vahvoja epäilyjä. SS – miesten jälkeläisten tänään johtama Veljesapu ry on tuominnut jyrkästi epäilytkin ja paheksuu koko asian selvittämistä. Erikoisena kuriositeettina asiassa on se, että yhden Veljesapu ry:n aktiivin pitämä kapakka Saksassa jouduttiin sulkemaan, koska saksalaiset asiakkaat alkoivat boikotoida sitä. Kuvastaako tämä saksalaisten ja suomalaisten suhtautumisen eroa SS – miesten tekoja tutkittaessa?

Jari Vilen ja Markku Jokisipilä ovat toimittaneet kirjan Kiitoskortti Hitleriltä, alaotsakkeena SS – mies Jorma Laitisen päiväkirjat 1941 – 1943. Kirjan on kustantanut Minerva. Ennen julkaisemattomien päiväkirjojen lisäksi kirjassa on valokuvia ja kartat Laitisen sotaretkistä sekä paluusta haavoittuneena saksalaisten sotasairaaloiden ja kolmen leikkauksen jälkeen takaisin kotimaahan. Lisäksi kirjassa on selvitetty suomalaisten SS – miesten roolia suomalaisen sotapolitiikan välikappaleena. Kirjassa käydään läpi myös uusinta historiantutkimusta ja verrataan sitä Mauno Jokipiin auktorisoituun tutkimukseen Panttipataljoona vuodelta 1968.

Vuoden 1941 keväällä Kemijärven VPK:lla Jorma Laitinen sai tiedon SS – miesten värväyksestä ja päätti lähteä Saksaan. Hän nousi 18.5. junaan Kemijärveltä ja 24.5. laivaan Turussa. Suomesta lähti Saksaan touko – kesäkuussa viisi erää, yhteensä 1200 miestä. Kesällä 1942 lähti vielä 200 miestä eli kaikkiaan suomalaisia oli SS – joukoissa 1400 miestä. Vertailun vuoksi on hyvä tietää, että natsi – Saksan kokonaan tai osittain miehittämistä maista SS – joukoissa oli 80 000 latvialaista, 60 000 venäläistä, 50 000 romanialaista, 40 000 belgialaista, 25 000 hollantilaista, 6000 norjalaista ja 6000 taskalaista. Suomi oli kuitenkin itsenäinen maa ja suomalaiset osallistuivat hallituksen siunauksella sotimiseen kaukana kotimaasta.

Kun suomalaiset saapuivat Saksaan, sotilaskoulutuksen jo saaneet ja talvisodassa taistelleet kuten Jorma Laitinen sijoitettiin heti SS – Wiking – divisioonaan. Jorma Laitinen kuului Tiedusteluosasto 5:n neljänteen komppaniaan. Hän sai ajettavakseen länsirintamalla englantilaisilta sotasaaliiksi saadun Bedford – kuorma-auton 10.6. Puolan Kozienicessa. Hän ajoi autoa yli 4800 kilometriä ja matka päättyi 22.11. Ukrainan itäosiin auton hajoamiseen.

Jo Suomessa aloitettu päiväkirja keskeytyi maaliskuun alusta syyskuun alkuun 1942, kun Laitinen oli Krakovassa komennuksella. Hän oli hakemassa tarvittavia ajoneuvoja uudelleen varustautuvalle Wiking – divisioonalle. Syynä komennukseen on ehkä ollut Laitisen hyvä saksan kielen taito. Kirjan toimittajat ovat kirjoittaneet tapahtumista Krakovassa, kun Laitinen oli kaupungissa.

Jorma Laitinen palasi itärintamalle syyskuun alussa. Saksalaiset olivat edenneet mutta puna-armeijan iskukyky oli myös kasvanut. Laitinen jatkoi lähettinä ajoneuvona moottoripyörä. Kiivaita taisteluita käytiin Grosnyin porteilla. Jorma Laitinen haavoittui vatsaan ja jalkoihin 12.10. eli toinen sotareissu kesti vain reilun kuukauden. Jorma Laitisen haavoittumista seurannut sairaalareissu, jonka aikana hänet leikattiin kolme kertaa, kesti seitsemän kuukautta. Tuosta ajasta Laitinen oli Saksassa melkein puoli vuotta kunnes pääsi kotimatkalle.

Jorma Laitisen päiväkirjassa kerrotaan rintaman oloista hyvin suoraan, eikä saksalaiset ”valiosotilaat” saa korkeaa arvosanaa. Nämä suhtautuvat herraskaisella asenteella suomalaisiin sotilaisiin ja sodan jalkoihin jääneet siviilit ovat heille roskasakkia. Näitä sai tappaa tai raiskata surutta ja heiltä sai varastaa kaiken. Suomalaisetkin varastavat siviileiltä ruokaa, koska huolto ei pysy joukkojen mukana. Mistään suomalaisten tekemistä sotarikoksista Laitinen ei päiväkirjoissaan kerro. Toipilasaikana Laitinen hyvin saksaa taitavana osoittautuu melkoiseksi naistenmieheksi, mikä osoittaa toipumisen etenevän.

Mielestäni Jari Vilenin ja Markku Jokisipilän toimittama Jorma Laitisen päiväkirja hyvien täydennysten kanssa tarjoaa lukijalle sisältä nähdyn rehellisen kuvauksen sodan karusta arjesta kaukana kotimaasta. Kirjasta puuttuu kaikki sodan ihannointi mitä sodassa ei oikeasti koskaan edes ole.

Juha Pikkarainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994

Timo Leskelä (toim.) Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta Tammi 2008