Tiina Raevaara Kaksoiskierre Like 2020

13.4.2020

Monet poliittiset päättäjät ja asiantuntijatkin sanovat, ettei koronaepidemia ratkea ennen kuin kehitetään rokote, jolla isot ihmisjoukot voidaan suojata taudilta, tiedä häntä. Ihmisten muuttuneet elintavat lisäävät tautien leviämistä ja ovat johtaneet erilaisten sisäelinten tarpeen kasvuun. Sukulaisten ja onnettomuuksissa kuolleiden ihmisten elimet ovat nousseet arvoon arvaamattomaan. Sen takia matalan elintason maissa on myös tarjolla joko laillisesti tai laittomasti hankittuja munuaisia tai maksoja, verestä puhumattakaan. Mitäpä jos ihmisten erilaisia elimia alettaisiin kasvattaa eläimissä esimerkiksi sioissa? Silloin moraalisia ongelmia ei olisi. Siat tuskin valittavat menettämistään elimistä.

Kirjailija Tiina Raevaara on ensimmäisessä jännitysromaanissaan nimeltään Kaksoiskierre keskittynyt elinkaupan tai paremminkin elinten kasvattamisen ongelmiin. Romaanin on kustantanut Like. Vuonna 1979 syntynyt Raevaara opiskeli pikavauhtia biologiaa ja väitteli tohtoriksi reilusti alle kolmikymppisenä. Kirjoittaminen kuitenkin voitti tutkijan työn ja Raevaara julkaisi esikoisteoksensa vuonna 2008. Hän on tähän mennessä julkaissut 7 romaania, novellikokoelman En tunne sinua vierelläni ja kolme tietokirjaa. Novellikokoelma palkittiin Runebergin palkinnolla vuonna 2011. Vuonna 2015 Raevaara sai tiedekirjoituksistaan valtion tiedonjulkistamispalkinnon. Tiina Raevaara asuu synnyinkaupungissaan Keravalla.

Kaksoiskierteessä eletään muutaman vuoden päässä tulevaisuudessa. Eerika ja Kristiina asuvat yhdessä. Romaanin tarinassa selviää, että he ovat tunteneet toisensa lapsuudesta alkaen. Yhteisen elämän taustalla on kauan sitten sattunut tulipalo. Siinä tuhoutui paritalo, jossa Kristiinan ja Eerikan perheet asuivat. Palossa kuolivat molempien vanhemmat. Sijoitusperheen jälkeen Kristiina ja Eerika muuttivat yhteiseen asuntoon. Heillä ei ilmeisesti ole seksuaalisuhdetta, vaikka he välillä nukkuvatkin samassa sängyssä hakiessaan toisistaan turvaa rankkojen kokemustensa takia. Eerikalla on ekaluokkalainen Tuulikki-tyttö. Hänen syntymänsä liittyy olennaisesti Eerikan geenitutkijan työhön, missä hänen väitöskirjansa oli uraauurtava. Tutkijakollektiivin ongelmien takia Eerika luopui lupaavasta urastaan ja on keskittynyt tiedekirjoittamiseen. Kristiina puolestaan on taidemaalari.

Yllättäin Eerikan väitöskirjatyön tarkastaja professori Kari S. Palosuo ottaa yhteyttä ja haluaa Eerikan ehdottomasti geenitutkimusprojektiinsa. Eerika empii, koska hänen tyttäreensä Tuulikkiin liittyy salaisuuksia, jotka eivät saa päästä julkisuuteen. Juuri vihjaamalla näihin salaisuuksiin Palosuo kiristää Eerikaa ja tämä lupautuu mukaan mutta vain tämän projektin ajaksi. Niin Eerika palaa Viikin kampukselle, jonne ei koskaan uskonut palaavansa.

Professori Palosuo on työskennellyt viime vuodet ulkomailla. Hän on palannut Suomeen ja Viikkiin, koska uskoo olevansa läpimurron kynnyksellä. Hän selvittää ihmisten elimien kasvattamista sioissa, koska varsinkin lasten terveiden elimien tarve on huutava. Monen pienen ihmistaimen elämä päättyy, koska tarvittavia elimiä ei ole saatavilla. Siat sopivat parhaiten ihmisten elinten väli-isänniksi, koska ihmisen keho hylkii vähiten juuri sioissa kasvatettuja elimiä. Kasvatuselimet sopivat erityisen hyvin vauvoille ja pienille lapsille, sillä ne kasvavat uuden isännän kasvun mukana.

Kun Eerika tulee mukaan tutkimusryhmään, hänelle selviää, että ryhmässä on ollut outoja kuolemantapauksia. Työn edetessä kuolemantapauksia tulee lisää. Eerika alkaa epäillä, että Palosuo eliminoi vastaanhangoittelijat. Eerika tajuaa, että Palosuo haluaa kaikin keinoin saada projektinsa loppuun ja tieteellisen läpimurron sulan omaan tohtorinhattuunsa. Eerika myös huomaa, että häntä ja Tuulikkia seurataan ja heitä halutaan pelotella. Projektin loppuvaiheessa Eerika päättää toimia ja suojella sekä itseään että tytärtään. Se vaatii kuitenkin uskallusta, eikä toimissa saa empiä.

Tiina Raevaara on kirjoittanut sujuvan tieteisjännärin. Lukija jännittää oikeasti, kuka seuraa ja ahdistelee Eerikaa ja Tuulikkia? Liittyykö uhka Eerikan työhön Palosuon tutkimusryhmässä vai liittyykö se hänen lapsuuteensa? Ja miten käy sikojen, joiden sisällä kasvaa varaosia ihmisille? Osa arvoituksista selviää mutta asioita jää myös aukia. Ehkä seuraavassa osassa kaikki selviää, sillä kansilehden liepeessä kerrotaan, että Kaksoiskierre aloittaa kirjasarja.

Juha Pikkarainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994

Timo Leskelä (toim.) Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta Tammi 2008