Kari Hotakainen Tarina Siltala 2020

29.8.2020

Pohjois-Suomessa melkein koko ikäni asuneena ja pitkään julkisuudessa olleena henkilönä olen yhä useammin joutunut vastaamaan syytöksiin, joissa meitä pääkaupunkiseudun ja muutaman kasvukeskuksen ulkopuolella eläviä syytetään ja syyllistetään etelän syöttiläiksi ja pelkäksi rasitteeksi Suomen taloudelle. Väitehän on tietenkin täyttä puppua mutta yhä suurempi joukko suomalaisia uskoo tähän väärään väitteeseen. Oikeat tiedot tästäkin asiasta ovat tavalliselle ihmiselle tuntemattomia mutta se hämmästyttää kuinka vähän suuret päättäjät ja heidän taustajoukkonsa tosiasiassa tietävät. Väärien tietojen perusteella tehdään päätöksiä, jotka vain kärjistävät eri alueiden välisiä eroja, mikä on johtamassa nopeasti katastrofiin.

Kirjailija Kari Hotakainen, Rautalammilla koulunsa käyneenä mutta pitkään Helsingissä asuneena, on totaalisesti tympääntynyt julkisuudessa esitettyihin vääriin tietoihin maaseudun tilasta Suomessa. Hän on kirjoittanut asiasta satiirisen romaanin nimeltään Tarina. Kirjan on kustantanut Siltala. Vuonna 1957 syntynyt Hotakainen on yksi menetyneimpiä kirjailijoitamme. Hänet on palkittu kaikilla merkittävillä suomalaisilla kirjallisuuspalkinnoilla ja niiden lisäksi Pohjoismaiden Neuvoston kirjallisuuspalkinnolla. Vuonna 1982 kirjailijana aloittanut Kari Hotakainen on julkaissut 26 kaunokirjallista teosta ja yhden tietoteoksen. Hänen kirjojaan on käännetty yli 20 kielelle.

Romaani tapahtuu muutaman vuoden päässä tulevaisuudessa. Suomen maaseutu on tyjennetty kokonaan ja väki on pakattu pääkaupunkiseudulle romaanin Kaupunkiin. Suomessa on tapahtunut valtava omaisuuden uusjako, kun maaseudun ihmisten taloissa kiinni oleva omaisuus on menettänyt arvonsa. Maaseudun nimikin on muutettu Virkistysalueeksi, missä parempiosaiset käyvät viettämässä laatuaikaa. Heitä varten Virkistysalueelle on jäänyt sen verran väkeä, että parempiosaisten palvelut pelaavat. Parempiosaiset tarvitsevat palveluita, koska heidän omat taitonsa ovat olemattomia. He ovat luonnossa avuttomia, koska kaikki omin käsin tekeminen on lopetettu tarpeettomana touhuna.Virkistysalueelle on siirretty myös kirjailijoita ja muita sanaseppoja, koska kukaan ei enää lue kirjoja. Kirjailijat viihdyttävät parempiosaisia tarinoillaan, joita he ennen kirjoittivat kirjoihinsa.

Kun melkein kaikki ihmiset on siirretty Kaupunkiin, vallitsee siellä armoton asuntopula. Maaseudulta siirrettyjä ihmisiä asutetaan äkkiä tyhjentyneisiin kauppakeskuksiin, joita vielä muutama vuosi aikaisemmin rakennettiin suurella kohulla. Mitäpä rahattomat ihmiset ostaisivat. Asuntokysymys pitää ratkaista, sillä uusia ei ehditä rakentaa tarpeeksi ja vanhoja pitää myös purkaa. Jotenkin pitää ratkaista se, kuka saa uuden asunnon ja kuka jatkaa asumista väliaikaisissa tiloissa?

Koska ihmisten perinteiset ammatit ja työnkuvat ovat äkkiä muuttuneet tai kadonneet kokonaan, muutoksen seurauksena pitää keksiä tilalle jotakin uutta. Ankara todellisuus pakottaa ihmiset muistelemaan mennyttä elämää ja keksimään kaikenlaisia tarinoita. Pitävätkö tarinat paikkaansa, on toisarvoista. Tärkeintä on se, että tarina on hyvä ja hyvin kerrottu.

Tarinankerrontaa käytetään hyväksi myös siinä, ketkä saavat uuden asunnon. Tarinoiden keräämiseen on tarjolla iso joukko ihmisiä, joilla on hyvä koulutus mutta heidän työhistoriansa on vähintään repaleinen. Tätä joukkoa nimitetään romaanissa Nuhjuisiksi. Muutamalle heistä parempiosaiset tarjoavat taas uuden ja huonosti palkatun pätkätyön, jossa he joutuvat haastattelemaan yhden purettavaksi määrätyn kerrostalon kaikki asukkaat. Asukkaiden pitää myös kirjoittaa tarina itsestään. Alkaa armoton pudotuspeli, sillä uutta asuntoa purettavan tilalle ei ole tarjolla läheskään kaikille. Asian ratkaisee se, kuka kertoo parhaan tarinan vai ratkaiseeko kuitenkaan?

Kari Hotakaisen Tarina on hyytävä ja satiirinen kertomus lähitulevaisuuden Suomesta, joka voi olla totta, ellei muutosta asenteissa ja teoissa tapahdu. Kirjailija on koonnut tarinaansa kaikki ne erilaiset viitteet, jotka näyttävät johtavan surkeaan lopputulokseen. Vuosisadassa takapajuisesta Euroopan syrjäkolkasta yhdeksi maailman parhaista maista kasvanut Suomi näyttää hajoavan pirstaleiksi, missä eri ihmisryhmät eivät edes kohtaa toisiaan. Tällainen tulevaisuus on totta monessa maassa eri puolilla maailmaa. Kari Hotakaisen Tarinassa se on totta myös rakkaassa Suomessamme. Onneksi kirjailija on kirjoittanut Tarinaan myös huumoria, joka keventää aiheeltaan raskasta romaania.

Juha Pikkarainen


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994

Timo Leskelä (toim.) Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta Tammi 2008