Miika Nousiainen Pintaremontti Otava 2020

15.11.2020

Parisuhteen muodostaminen ja lasten hankkiminen jo vakiintuneessa parisuhteessa ovat tänään lähes jokapäiväisiä aiheita, kun kuusikymppiset vanhemmat ja heidän nelikymppiset lapsensa tapaavat. Kun minä olin lastentekoiässä selvästi nuorempana, ei lapsentekoa suunniteltu. Lapset vain tulivat, kun ehkäisyssä lipsuttiin. Nuoren parin taloudellinen tilanne oli kokonaan toissijainen asia tai sitä ei edes vaivauduttu miettimään. Ajateltiin, että lapset tuovat leivän tullessaan. Tänään kaikki on toisin.

Kirjailija Miika Nousiainen on viidennessä romaanissaan nimeltään Pintaremontti tarttunut parinmuodostuksen ja lapsen saamisen vaikeuksiin. Kirjan on kustantanut Otava. Vuonna 1973 syntynyt Nousiainen on tuttu paitsi kirjallisuuden ystäville myös tv-katselijoille tänään niin suosituissa viihteellisissä keskusteluohjelmissa. Hänen romaanejaan on sovitettu teatteriin ja elokuviksi, joista parhaillaan pyörii Metsäjätti elokuvateattereissa.

Vaikka Pintaremontin päähenkilönä voi pitää kansainvälisessä öljy-yhtiössä työskentelevää Sami Heinosta, saavat hänen sisarensa, äitinsä ja muutama lapsuudenaikainen ystävänsä ison roolin. Romaani alkaa Samin isän hautajaisista. Maskuliininen ja omasta mielestään miehekäs Martti on painanut vaimonsa hiljaiseksi kotihiireksi, eikä ole erityisesti arvostanut lapsiaan. Vallitsevan hautajaissurun puhkoo kuitenkin sukulaisten utelu suvun jatkamisesta. Samin naisuhteita arvostellaan ja erityisesti ihmetellään hänen avioliitossa olevan Henna-sisarensa saamattomuutta lapsenhankimisessa. Arvostelijat kuvittelevat, etteivät juuri haudatun Martin lapset halua lapsia, vaikka sukulaiset niitä kovin odottavat.

Todellisuus romaanissa ja varmasti oikeassa elämässäkin on aivan toisenlainen. Yhteiskunnan odotukset ja paineet ihan hallitustasollakin ovat tosia mutta ihmisten arjessa tilanne on muuta. Sami yrittää hakea melkein epätoivoisesti itselleen naista ja parisuhdetta mutta eri syistä hän ei onnistu aikeissaan. Hänellä on hyvä työpaikka ja taloudellisesti turvattu elämä mutta silti naiset jättävät hänet lyhyen seurustelun jälkeen tai niin hän ainakin kuvittelee. Samin sisar Henna taas on naimisissa Esan kanssa mutta lasta ei saada aikaiseksi ja Hennan biologinen kello tikittää melkein yliaikaa. Pari hakeutuu kaikenlaisiin hedelmöityshoitoihin mutta munasolu Hennan kohdussa ei siitä huolimatta hedelmöidy. Kun sukulaiset vielä koko ajan utelevat, Henna epätoivo vain syvenee.

Yhdellä romaanihenkilöllä on toisenlainen ongelma. Samin hyvä ystävä ja kolmen pienen lapsen isä Markus joutuu yksin hoitamaan lapsensa, koska hänen vaimonsa sairastuu lapsipsykoosiin ja joutuu sairaalahoitoon. Markus melkein tukehtuu ongelmiinsa kolmen pienen lapsen kanssa mutta onneksi Sami tulee apuun. Sami joutuu omien mokiensa takia muuttamaan väliaikaisesti kotoaan, sillä hänen perässään on moottoripyöräjengi, eikä heidän kanssaan voi leikkiä.

Mutta miten pärjää Samin leskeksi jäänyt alistettu äiti ja oman äitinsä omaishoitajana työskentelevä Samin toinen lapsuudenaikainen kaveri Pesonen? Hän puolestaan on työskennellyt isänsä jälkeen korjaamoyrittäjänä. Myytyään korjaamon Pesoselle on jäänyt vain äidin omaishoitaminen. Omaa elämää saati parisuhdetta Pesonen ei ole elänyt oikeastaan koskaan. Miten käy, kun Samin äiti vapautuu miehensä kuoleman jälkeen elämään omaa elämää ja näkee Pesosessa muutakin kuin Samin lapsuudeystävän? Onko huomattava ikäero pelkkä vanhanaikaisen ajattelutavan hidaste ja ennakkoluulo?

Kun vielä kaiken läpäisevänä romaanissa on eri fontilla painetty Pintaremontti-blogi, jossa kaikki toimii enemmän kuin hyvin. Lapset kasvavat ja ovat sieviä. Bloginpitäjän koti on kaunis ja mies suorastaan hemmottelee häntä kaikenlaisilla pienillä lahjoilla. Blogia seuraa erityisesti Henna. Hän sattuu asumaan bloginpitäjän naapurissa ja käsittää yllättäin, että bloginpitäjän todellisuus ei olekkaan sellainen kuin blogissa kerrotaan ja kuvataan.

Edellä kuvatuista aineksista Miika Nousiainen on punonut romaanin, jossa kerrotaan tämän päivän todellisuudesta ja otetaan kantaa lapsiperheiden arkeen ja siitä kertovan pintajulkisuuden tilaan. Lukukokemusta saattaa häiritä Nousiaisen tapa kirjoittaa kaikki yhteen pötköön ilman perinteistä lukujakoa. Joka tapauksessa romaanin humoristinen ote kätkee taakseen tärkeitä huomioita nykypäivän nuorten aikuisten arjesta. Kannattaa tutustua.


Juha Pikkarainen

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994

Timo Leskelä (toim.) Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta Tammi 2008