Merete Mazzarella Syksystä syksyyn Tammi 2021


Vaikka korona on vaikuttanut jokaisen suomalaisen elämään hyvin paljon jo puolitoista vuotta, ei vielä ole ilmestynyt kuin muutama kirja, joissa korona-ajan tapahtumia ruoditaan. Tietenkin muutosten näkeminen ja varsinkin niiden sisäistäminen vaatii aikaa. Yleistä väsymistä ja kyllästymistä koronaan on nähtävissä mutta isompia protesteja meillä Suomessa ei ole ollut. Tietenkin sosiaalisessa mediassa mellastavat kaikenlaiset salaliittoteoreetikot ja hörhöt mutta näiden höpötykset on syytä jättää omaan arvoonsa. Ihmisten ennakkoluulot ja mielikuvituksen vilkkaus tulee taas kerran todistetuksi mutta tuskin muuta.

Kirjallisuuden professori ja kirjailija Merete Mazzarella on pitänyt korona-ajasta eräänlaista päiväkirjaa, vaikka aivan päiväkohtaisesta kirjasta ei ole kysymys. Alkuvuodesta Mazzarellalta ilmestyi 30. kaunokirjallinen teos nimeltään Syksystä syksyyn. Kirjan on suomentanut Raija Rintamäki ja kustantanut Tammi. Vuonna 1945 syntynyt Mazzarella on suomalaisen isän ja tanskalaisen äidin tytär ja käytännön syistä kotona puhuttiin ruotsia. Vaikka hän kirjoittaa ruotsin kielellä, hän on suomalainen kirjailija, ei suomenruotsalainen kuten joskus erheellisesti sanotaan.

Merete Mazzarellan Syksystä syksyyn on jaettu 13 lukuun, jotka on nimetty kuukausien mukaan. Ajallisesti kirjassa edetään syyskuusta 2019 syyskuuhun 2020. Mazzarella on matkustanut paljon koko ikänsä, olihan hän diplomaattiperheen lapsi. Jäätyään eläkkeelle Helsingin yliopistosta, hän on jatkanut luennointia eri puolilla maailmaa. Varsinkin kolmannen miehensä kanssa kaikenlainen matkustaminen on oikeastaan vain lisääntynyt. Viimeisin ihastus hänellä on ollut Australia.

Kirjan alussa suunnitellaan uutta reissua Australiaan ja matkaliputkin varataan. Lopulta matka toteutuu marraskuussa 2019 ja se on jo neljäs reissu. Australiassa riehuvat valtavat metsäpalot pakottavat lyhentämään matkaa vain 10 päivän mittaiseksi. Maapallon toiselle puolelle ei kannata niin lyhyeksi aikaa edes lähteä, koska pelkät lennot vievät kolme vuorokautta. Niinpä Mazzarella alkaa suunnitella uutta reissua Australiaan syksylle 2020 mutta me kirjan lukijat tiedämme, että sen estää maailmanlaajuinen koronapandemia.

Runsas matkustaminen on alkanut vaivata tai oikeammin ahdistaa Mazzarellan mieltä. Hän miettii, että ympäristön ja ilmastonmuutoksen kannalta hänen matkustamisensa on väärin. Hänen elämänhalunsa kuitenkin on kasvanut matkustamisen myötä ja hänellä on ikää jo reilusti enemmän kuin äidillään. Olen itsekin homannut, että hyvien ystävien kesken keskustellessa vertailemme omaa ikäämme vanhempiemme ikään. Kun korona alkaa vuoden 2020 alusta levitä eri puolille maailmaa, kokee Mazzarella elinpiirinsä supistuvan. Vielä hän kuitenkin ehtii käydä Islannissa mutta muut suunnitellut reissut hän joutuu perumaan.

Kevättä kohti Merete Mazzarellan elinpiiri supistuu aluksi Töölöön ja sitten kesäasunnolle Tammisaareen, missä hän viettää aikaansa syksyyn asti. Hän suree sitä, miten on joutunut perumaan monet tapaamiset läheisten sukulaisten kanssa eri puolilla maailmaa mutta myös Suomessa. Hän itse ja varsinkin hänen miehensä ovat riskiryhmässä, jolle korona voi olla kohtalokas. Mutta ei Mazzarella pelkästään surkuttele vaan hakee tietoa koronasta ja muista sitä edeltävistä vakavista epidemioista. Kaikesta tästä hän kirjoittaa asiantuntevasti ja paikoin hauskastikin. Hän myös nauraa itselleen ja monille väärille ennakkoluuloille, joihin syyllistyy.

Merete Mazzarellan päiväkirjanomainen Syksystä syksyyn on lohduttavaa ja monenlaisia ajatuksia herättävää luettavaa. Mazzarella ei kommentoi vain omia kokemuksiaan vaan myös monien muiden kirjoittajien tekstejä. Hän jopa ottaa välillä reippaasti kantaakin ja sanoo suoraan omat mielipiteensä. Hän kirjoittaa, että kirjan kirjoittaminen puolen vuoden aikana Tammisaaressa kevätpäivän tasauksesta syyspäivän tasaukseen ” on enemmän kuin koskaan ollut minulle väline mielekkyyden ja järjestyksen luomiseen. Saapa nähdä, olenko kypsä käsittelemään epävarmuutta senkin jälkeen, kun olen pannut tälle pisteen.”

Vaikka Merette Mazzarellan Syksystä syksyyn kertoo yhden oppineen ihmisen elämästä ja ajatuksista korona-aikana, sen avulla moni lukija saa mielestäni lohtua. Elämä jatkuu, vaikka vakava vitsaus kuinka koittelee. Ehkä pysähtyminen on vain hyväksi ja saa meidät ajattelemaan asioita uudella tavalla.

Juha Pikkarainen

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994

Timo Leskelä (toim.) Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta Tammi 2008