Vesa Somppi Matti Huutola Heikomman puolella Otava 2020


Aktiivisena ay-miehenä mutta jo eläkeläisenä olen huolissani seurannut ay-liikkeen arvostuksen laskua. Yhä useampi nuori kokee ay-liikkeen vieraaksi, eikä liity oman alansa ammattiliittoon töihin tullessaan. Tämä on seurausta sekä ay-liikkestä itsestään mutta ennenkaikkea Suomen oikeistohallitusten pitkään jatkuneesta ay-liikkeen mollauksesta. Tähän on työnantajapuoli mielellään tarttunut ja lisännyt omat mausteensa. Ay-liikkeen omana syynä arvostuksen ja jäsenmäärän vähenemiseen varmasti on nuorille vieraat perinteiset toimintatavat ja muutoksen pelko.

Sisältänähdyn kokemuksen ay-liikkeestä ja siellä toimivista ihmisistä tarjoaa toimittaja Vesa Somppi viime vuonna ilmestyneessä kirjassaan Matti Huutola, alaotsakkeen Heikomman puolella. Kirjan on kustantanut Otava. Vaikka kirja ilmestyi viime vuonna, on se yhä hyvin ajankohtainen. Vaatimukset paikallisesta sopimisesta vain kiihtyvät ja samanaikaisesti aktiivisesti unohdetaan kolmikannalla saadut hyvät tulokset. Yhdessä sovittu lomautusjärjestelmä pelasti Suomen talouden koronan kynsissä. Monet muutkin ay-liikkeen ja työnantajaliittojen yhdessä sopimat asiat pyritään tietoisesti unohtamaan, jotta muutos työntekijöiden kannalta huonompaan suuntaan saataisiin aikaan.

Matti Huutola syntyi vuonna 1959 Lehtojärvellä silloisessa Rovaniemen maalaiskunnassa. Pienen kylän ja yhdeksänlapsisen perheen turvallinen kasvuympäristö laajeni, kun Matti lähti syksyllä 1975 ammattikouluun Rovaniemelle. Asunto löytyi jo puretun Rovaniemen työväentalon kellarikerroksesta. Siellä oleva huone oli Huutoloilla vuokralla pitkään, sillä Matin ja muiden sisarusten lisäksi näiden lapsetkin asuivat huoneessa opiskellessaan Rovaniemellä. Matti suoritti kirvesmiehen tutkinnon vuonna 1976 ja oli töissä rakennuksilla kirvesmiehenä ja mittakirvesmiehenä toistakymmentä vuotta ennen kuin vuonna 1990 aloitti Rakennusliiton aluetoimitsijana Lapissa. Itse tutustuin Mattiin vuonna 1990, kun olin pääluottamusmiehenä Kemijärven sellutehtaalla. Pidimme tuolloin Lapin suurimpien työmaiden pääluottamusmiesten tapaamisia, joihin Mattikin innokkaasti osallistui.

Matti Huutolan kiinnostus ay-liikkeeseen ja politiikkaan oli kodin peruja ja politiikkaa puhuttiin myös rakennustyömailla. Ay-toimitsijaa tietenkin pyydettiin kunnallisvaaliehdokkaaksi ja vuonna 1993 hän aloitti Rovaniemen maalaiskunnan kunnanvaltuustossa. Valtuutetun tehtävä jatkui kolme kautta ja jatkuu taas uudelleen, kun Matti Huutola valittiin kesäkuussa Rovaniemen kaupunginvaltuustoon. Kansanedustajana Matti Huutola oli vajaat kaksi kautta noustuaan eduskuntaan varapaikalta Asko Apukan jälkeen. Kevään 2003 vaaleissa Matti Huutola putosi eduskunnasta ja palasi ay-toimitsijan töihin Rovaniemelle.

Juuri sopivasti saman vuoden syksyllä avautui Vasemmmistoliiton paikka SAK:n kakkosmieheksi, kun Pekka Ahmavaara jäi eläkkeelle. Puolueen varapuheenjohtajana ja ihan oikeana duunarina Matti Huutola oli etulyöntiasemassa. Hän voitti aina jaloilleen putoavan Matti Viialaisen lopullisessa äänestyksessä. Eräänlaiseksi sloganiksi nousi Matti Huutolan kommetti Lapin Kansassa 24.11.2003. ” Ei saa olla SAK:ssa haitaksi, jos tietää, mille työläisen hiki haisee.” SAK:n hallituksen varapuheenjohtajana Matti Huutola toimi vuosina 2004 – 2020 kolmen puheenjohtajan Lauri Ihalaisen, Lauri Lylyn ja Jorma Elorannan työparina.

Matti Huutolalle isona ja kovaäänisenä miehenä on sattunut ja tapahtunut kaikenlaista ja näistä sattumuksista Vesa Somppi kirjoittaa hauskasti. Matti Huutolasta on sanottu, että hän on kävelevä katastrofi. Tietoisesti hän ei ole hakeutunut ongelmatilanteisiin mutta silti monenlaisia kommelluksia sattui. Linnan kutsuilla Matti tempaisi toisten pyynnöstä tiukan ikkunan auki ja tiputti ikkunalaudalla olleet lasiesineet lattialle. Kaipa kyse oli kalliista esineistä, koska sen jälkeen ei kutsuja presidentinlinnaan ole tullut.

Matti Huutola itse arvostaa kaikkia eteen tulleita työtehtäviään mutta mieluisimpana hän pitää työtään ay-liikkeessä. Hän pystyi SAK:ssa eduskuntaa paremmin hyödyntämään käytännössä opittua osaamistaan. Mieleltään Matti Huutola on aivan tavallinen duunari, kirvesmies, ei mikään ay-johtaja.

Vesa Sompin kirjoittamasta vapaamuotoisesta Matti Huutolan elämäkerrasta lukija oppii sen, että vaatimattomista lähtökohdistakin voi päästä pitkälle. Kirjasta oppii myös sen, ettei maine nouse päähän jokaisella yhteiskunnan korkeille paikoille päässeellä. Nimitystä reilu Lapin jätkä pitää kunniallisimpana luonnehdintana minkä suomalainen mies voi saada EK:n eläkkeellä oleva työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen. Matti Huutola on varmasti ansainnut tuon nimityksen.


Juha Pikkarainen 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Jorma Sutinen Yksinkertaisesti kaunis Myllylahti 2006

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994