Antti Halme: Rokkikukkopilli Atena 2021


Vaikka sotienjälkeisen ajan suomalaistähdet Tapio Rautavaara ja Olavi Virta olivat omana aikanaa hyvin suosittuja, eivät he koskaan kylpeneet rahassa kuten tämän ajan kansainvälisen tason tähdet. Kykyjä ja osaamista heillä kyllä oli mutta Suomen tanssilavojen ja työväentalojen ympyrät olivat tuohon aikaan kovin pieniä. Hyvä, että sai perheelle ansaittua leivän ja katon pään päälle. Muutos suomalaisessa kevyessä musiikissa alkoi 1980-luvulla, jolloin kansainväliset estradit alkoivat vähitellen avautua myös suomalaisille. Näin kävi varsinkin rockmusiikissa.

Nuortenkirjailijana suosiota saanut Antti Halme on toisessa aikuisille kirjoitetussa romaanissaan tarttunut kansainväliseksi rocktähdeksi nousseen Jesse Merivirran ja hänen nuoruudenaikaisen ystävänsä Leevi Korhosen kohtaamiseen vuosikymmeniä myöhemmin. Rokkikukkopilli nimisen romaanin on kustantanut Atena. Tänä vuonna 50 vuotta täyttävä Antti Halme on ammatiltaan mainostoimittaja. Nuortenkirjailijana hän aloitti vuonna 2005 ja on julkaissut seitsemän nuortenkirjaa.

Leevi opettaa musiikkia espoolaisessa peruskoulussa. Hän luopui tavoittelemasta rokkarin uraa ja meni Sibelius-Akatemiaan. Vanhempien mielestä opettajan ammatti voittaa aina epävarmat rokkarin haaveet. Jesse puolestaan jatkoi rokkarina ja lähti maailmalle. Kovan yrittämisen jälkeen hän onnistui Halo-yhtyeen keulakuvana Jesse Oceanina. Vähitellen hän alkoi kylpeä rahassa ja maineessa. Viina virtasi ja muutkin huumaavat aineet maistuivat. Innokkaimpia rokkimimmejä sai hätistellä ympäriltä kuin kärpäsiä. 30 vuotta rankkaa rokkarin elämää johti loppuunpalamiseen ja paniikkikohtaukseen lavalla. Manageri suositteli taukoa ja uuden ohjelmiston tekemistä. Jesse lähtee Suomeen henkivartijansa Carloksen kanssa.

Vaikka Leevi tykkää opettaa lapsia, unelmoi hän yhä musiikillisesta menestyksestä. Kun hänen vaimonsa kuolee äkäiseen rintasyöpään, jää Leevi kahden koulukiusatun tyttärensä Alinan kanssa. Leevi lähettää ahkerasti demoja levy-yhtiöihin mutta vastaukset ovat kohteliaan kieltäviä. Myös Alina halajaa monen nuoren tapaan tähteyttä ja unelmoi Voice of Finlandiin pääsystä. Yksinhuoltajana Leevi kaipaa rinnalleen myös naista mutta vaimon muisto on liian painava eikä hän uskalla edes yrittää. Opettajakollega innostaa Leevin nettipalstoille ja kirjoittaa tälle valmiiksi viestin nettihakuun. Sieltä Leevi löytää Katin ja kaikki näyttää hyvältä.

Kun vanhat kaverukset tapaavat, Leevistä tuntuu kuin ajassa palattaisiin kauas menneisyyteen. Jesse auttoi häntä jo peruskoulussa ja sai hänet innostumaan musiikista. Leevi innostuu myös nyt, kun Jesse opettaa hänelle rokkarin elämää. Jesse hankkii myös oikeat rokkarin vaatteen ja Leevi alkaa uskoa mahdollisuuksiinsa. Kaverukset alkavat jammailla yhdessä ja kaikki tuntuu liiankin hyvältä. Tietenkään opettajan ei pitäisi mennä kouluun rokkarin kamppeissa mutta Leevi haluaa näyttää tiukkapipoiselle rehtorille, mistä puusta hänet on tehty.

Antti Halme kuljettaa Leevin ja Jessen tarinan rinnalla Alinan unelmia. Koulukiusattu tyttö nousee alistetusta asemasta, kun pääsee esiintymään televisioon ja Jesse Osean on tavallaan perhetuttu. Vaikka menestystä ei Alinalle tule, kasvaa hänen itsetuntonsa kohisten. Unelma peruskoulun jälkeisestä paikasta Kallion ilmaisutaidon lukiossa vain vahvistuu.

Kaikki ei kuitenkaan mene kuin Strömsöössä. Jesse on maailmalla retkahtanut liiaksi erilaisiin päihteisiin, eikä biisien tekeminenkään suju enstiseen tapaan, vaikka Leevi parhaan kykynsä mukaan yrittää auttaa. Kun manageri ja levy-yhtiö vielä hiostavat, sekoilee Jesse entistä enemmän. Kovasta yrityksestä huolimatta Jessen mieli ja fysiikka pettävät. Lukija saattaa arvata tarinan lopun.

Rokkikukkopillin tarina on mahdollista tämän ajan viihdemaailmassa ja loppua myöten hyvinkin totuudellinen. Romaani hieman lässähtää loppua kohti, koska kirjailija on kirjoittanut tarinasta liiankin optimistisen ja vähän siirappisen. Tämän päivän some- ja viihdepainotteisessa maailmassa monella nuorella on liian ruusuisia ja epätodellisia odotuksia. Julkisuus ammattina on kovaa ja raakaa peliä, eikä siellä tunneta sääliä. Romaanissa sekä Leevi että Alina kasvattavat kokemuksillaan itsetuntoa, jota ilman ei kovassa maailmassa pärjää. Toivottavasti romaanin tarina panee lukijan ajattelemaan tämän päivän julkisuutta uudella tavalla.


Juha Pikkarainen


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Elina Viinamäki: Vaimoni ja muita henkilökohtaisia asioita Atena 2021

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994