Maria Mustranta Äidin tehtävä WSOY 2022


Erilaisten arvojen ja yhteiskunnallisten muutosten takia on päiväkoti-ikäisten ja koululaisten monet murheet esillä mediassa ja julkisessa keskustelussa aikaisempaa enemmän. Tuntuu välillä siltä, että lasten aseman parantamiseksi kehitetyt käytännöt ja lainsäädäntökin on kääntynyt lapsia ja heidän vanhempiaan vastaan. Lastensuojeluilmoituksia tehdään toisia kiusatakseen sekä opettajien ja vanhempien välinen viestittelykin demonisoidaan. Ei ole mikään ihme, että lapset, vanhemmat ja kasvattamisen ammattilaiset voivat pahoin. Olemmeko me toimineet suurissa muutoksissa lopulta oikein ja lasten parhaaksi, vai ajattelemmeko sittenkin vain itseämme ja omaa etua?

Edellä esitettyihin kysymyksiin löytyy joitakin vastauksia mutta myös herättää uusia kysymyksiä tuore romaani nimeltään Äidin tehtävä. Sen on kirjoittanut Maria Mustranta ja kustantanut WSOY. Vuonna 1976 syntynyt Mustranta on vapaa toimittaja, joka kirjoittaa mm. Helsingin Sanomien Kuukausiliitteeseen. Äidin tehtävä on hänen toinen romaaninsa.

Romaanissa tarkastellaan kahden erikoisen ja vaativan lapsen kasvamista alakouluikäisestä aikuiseksi asti. Yhdeksänvuotias Pyry elää toista ammattia opiskelevan Laura-äitinsä kanssa. Pyry ei kykene kunnolla hallitsemaan käyttäytymistään, mikä aiheuttaa ongelmia koulussa. Vilma-viestit sinkoilevat opettajan ja Lauran välillä varsinkin, kun Pyry intoutuu väkivaltaiseksi. Usein Laura joutuu hakemaan pojan kotiin kesken koulupäivän, kun avuttomantuntuiset opettajat eivät mahda Pyrylle mitään.

Laurasta tuntuu melkein taivaanlahjalta, kun Pyry ystävystyy Rafaelin kanssa, jolla on samanlaisia luonteenpiirteitä kuin Pyryllä. Pojat viihtyvät keskenään hyvin ja ongelmat koulussakin vähenevät. Poikien perhetaustat ovat tyystin toisenlaiset. Laura ja Pyry sinnittelevät pienillä tuloilla lähiössä, kun taas Rafaelin perhe asuu viereisellä omakotialueella. Rafaelin isä on kansanedustaja ja äiti Mirella jonkinlainen konsultti ja entinen kunnallispoliitikko. Rahaa käytetään avokätisesti ja myös Pyryn kuluja aletaan maksaa. Kun poikien välit ovat läheiset myös Laura ja Mirella alkavat viihtyä toistensa kanssa.

Laura ja Pyry ajautuvat yhä lähemmäksi Rafaelin perheen elämää ja ystävyys Mirellan kanssa syvenee. Äitien keskinäisissä keskusteluissa puidaan poikien ongelmia ja erikoisuutta. Äidit pohtivat, kuinka pitkälle he voivat poikien tekemisiä puolustaa? Mirellan mielestä lapset vetävät vanhempansa mukanaan vaikeisiin tilanteisiin halusivat nämä sitä tai eivät. Määräävimmäksi tekjäksi nousee äidin rakkaus. Se ylittää kaiken muun.

Vaikka Lauran opinnot etenevät ja Pyryn vaikeudet tasaantuvat, ongelmia tulee naapurissa asuvan Räsäsen kanssa. Tämä väittää poikien äänekkäiden leikkien häiritsevän ja valittaa asiasta Lauran vuokranantajalle. Tämä puolestaan uhkaa, ettei jatka enää Lauran vuokrasopimusta. Hädissään Laura haukkuu Räsästä myös Pyryn ja Rafaelin kuullen. Sen seurauksena Räsänen katoaa. Selviää, että pojat ovat lukinneet hänet lähellä olevaan siirtolapuutarhamökkiinsä. Hädissään Laura soittaa Mirellalle ja he löytävät Räsäsen pahoin kylmettyneenä mutta hengissä. Lauran vastustuksesta huolimatta Mirella päättää, ettei ambulanssia soiteta vaan häivytään. Muuten pojat otettaisiin huostaan ja monenlaisiin vaikeuksiin. Räsänen kuolee mökkiinsä ja kuolinsyyksi todetaan sairaskohtaus.

Romaanissa hillitön äidinrakkaus ylittää laillisuuden ja järjenkäytön rajan. Vaikka Laura antoi Mirellan päättää, ettei ambulanssia tilata, alkaa hän miettiä, mitä Pyryn ja Rafaelin suhteelle pitäisi tehdä? Romaanissa Äidin tehtävä pohditaan tärkeitä kysymyksiä rakkauden määrästä ja sen laadusta. Lauran mielestä rakkaus ei saa ylittää kaikkia rajoja. Yhteiskunnan asettamia rajoja ja niiden oikeellisuutta ei voida kyseenalaistaa loputtomiin. Syväkään henkilökohtainen tunne ei saa määrätä asioita. Sitä varten rajoja on määritelty, että ne suojaavat sekä yksilöä että yhteisöä.

Maria Mustrannan Äidin tehtävä on jännärin muotoon kirjoitettu romaani. Sen keskeinen sanoma on yksilön suhde yhteiskunnan rajoihin. Ilman rajoja ja niiden noudattamista asiat menevät vikaan ja siitä kärsivät kaikki. Romaanin tarina hieman hajoaa lopussa ja kirjailija on turvautunut kerronnassa tuttuihin kliseisiin. Pienistä puutteista huolimatta Äidin tehtävä saa kaikki kasvattajat ajattelemaan omaa vastuutaan ja omat käsitykset voivat joutua koetukselle. Antoisia lukuhetkiä.


Juha Pikkarainen

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jaakko Kolmonen Leivinuunit ja uuniherkut Patakolmonen ky 2008

Elina Viinamäki: Vaimoni ja muita henkilökohtaisia asioita Atena 2021

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994