Noora Mattila Heränneet Otava 2022


Harvoin ihmiskunnan historiassa on ollut yhtä pitkä maailmanlaajuinen rauhallisen kasvun jakso kuin viimeiset 30 vuotta ennen koronapandemiaa. Vain lyhyt taloudellinen taantuma vuonna 2008 katkaisi yhtäjaksoisen nousun mutta sen jälkeen taas nousu jatkui. Ihmiset joka puolella maailmaa ehtivät tottua tasaisen nousun aikaan, siksi korona ja varsinkin tämän vuoden helmikuinen Venäjän raaka hyökkäys Ukrainaan olivat kuin märkä rätti päin kasvoja tai shokki, joka lamaannutti kaikki. Kaikenlaiset salaliittoteoriat ja valeuutiset yleistyivät erityisesti netissä ja ihmiset alkoivat uskoa erilaisiin uskomuksiin epävarmuuden kasvaessa, vaikka oikeaa tietoa on tarjolla enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Toimittaja Noora Mattila on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan erilaisten maailmankuvien törmäyksestä. Kirja on nimeltään Heränneet, alaotsakkeena Maailma salaliittoteoreetikoiden silmin. Kirjan on kustantanut Otava. Vuonna 1987 syntynyt Noora Mattila on työskennellyt toimittajana mm. Helsingin Sanomissa ja Kodin Kuvalehdessä sekä päätoimittajana Nuori Voima -lehdessä. Hän on myös työskennellyt vapaana toimittajana Yhdysvalloissa, missä tutustui mieheensä Alexiin. Heillä on yksi lapsi, jonka syntyminen kesäkuussa 2019 oikeastaan johti Heränneet -kirjan kirjoittamiseen.

Noora Mattila tiesi, ettei Alexia ja hänen siskoaan ole lapsena rokotettu ja heidän äitinsä Susan, Nooran anoppi, on hyvin rokotuskriittinen. Kun korona sitten iski maailmanlaajuisesti, vierailu Yhdysvaltoihin anopin luo vaikeutui ja tuli mahdottomaksi ilman rokotuksia. Kommunikointi Nooran ja anopin välillä tapahtui skypen välityksellä mutta aikaero pakotti käyttämään yhä enemmän sähköpostia. Keskustelu oli aluksi leppoisaa mutta varautunutta. Suomessa kaikille lapsille myös Nooran ja Alexin vauvalle annettavista rokotuksista oli Nooralla ja Susanilla täysin vastakkaiset näkemykset. Susanin mielestä kaikki rokotukset ovat kyseenalaisia, eikä hän luota lainkaan viranomaisiin tai valtioon, lääketeollisuudesta puhumattakaan. Noora haluaa oppia ymmärtämään anoppinsa näkemyksiä ja ajattelutapaa, vaikka sen eteen joutuisi tekemään suunnattomasti töitä. Välillä epäusko valtaa väkisin mielen. Monia Susanin näkemyksiä ei suomalainen voi uskoa todeksi.

Kirjan lukijana koen, että Nooran ja Susanin välisessä keskustelussa törmäävät rajusti vastakkain suomalaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan vakaasti uskova ja luottava ajattelutapa sekä yksilön omaa vastuuta ja valinnanvapautta korostava yhdysvaltalainen individualismi. Sen mukaan minä yksin päätän kaikista asioistani. En halua minkäänlaista holhousta tai kahlitsemista valtion tai viranomaisten taholta. En myöskään usko viranomaisten tieteellisiin näyttöihin perustuviin määräyksiin tai suosituksiin, koska aina tieteestäkin löytyy vastakkaisia näkemyksiä. Nämä kaksi näkemystä eroavat toisistaan kuin yö ja päivä.

Yksilöllisyyden äärimmäisestä korostamisesta ei ole pitkä matka erilaisiin salaliittoteorioihin, joita nettimaailmassa liikkuu runsaasti. Nooran ja Susanin välinen keskustelu sivuaa väistämättä myös salaliittoteorioita. Noora hämmästyy, kun hänen älykkäänä pitämänsä Susankin uskoo moniin salaliittoteorioihin. Usein keskustelu uhkaa katketa, kun mitkään Nooran todistelut eivät kelpaa Susaniin. Kun Noora perustelee käsityksiään tieteellisillä tutkimuksilla, väittää Susan niiden olevan vain mielipiteitä. Omia mielipiteitään hän puolestaan pitää tieteellisiin tutkimuksiin perustuvina. Yhteisymmärrystä ei näin ollen voi syntyä.

Vaikka Nooran ja Susanin välinen keskustelu koskee Yhdysvalloissa vallalla olevia käsityksiä ja salaliittoteorioita, käsitellään Heränneet -kirjassa myös Suomessa noussutta rokotusten vastaista keskustelua. Koronarokotukset nostivat keskusteluun myös uusia tahoja mutta mukana on myös vanhoja rokotusten vastustajia. Suomalainen keskustelu rokotuksista ja salaliittoteorioista on kuitenkin vain kalpea aavistus Yhdysvalloissa käytävästä mielestäni mielettömästä keskustelusta.

Lukija, joka haluaa tutustua, miten maailman kallein terveydenhoitojärjestelmä Yhdysvalloissa toimii ja minkälaista keskustelua asiasta käydään, kannattaa tutustua Noora Mattilan paikoin raskaslukuiseen kirjaan Heränneet. Kirjan lopussa olevien lähdeluetteloiden avulla teitämystä voi syventää. Asiaan liittyvä hyvä oheislukemisto on Anu Partasen vuonna 2017 suomeksi ilmestynyt kirja Pohjoinen teoria kaikesta. Siinä Partanen vertailee Yhdysvaltojen ja Suomen terveydenhoitojärjestelmiä tavallisen käyttäjän kannalta katsoen. Antoisia lukuhetkiä.


Juha Pikkarainen

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jorma Sutinen Yksinkertaisesti kaunis Myllylahti 2006

Satu Itkonen: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia Pohjoinen 1994

Olli Tiuraniemi - Mari Maasilta - Raimo Keränen toim: Nätti - Jussi, elämä ja tarinat Lapin yliopisto 2019